Започна Международната конференция за сигурност в Мюнхен

17:10, 14 фев 20 / Свят 25 1561 Topnovini
1
2
3
4
5

Днес в Мюнхен беше открита 56-тата Международна конференция за сигурност, в която ще участват около 800 души – политици, представители на деловите и научните среди и правозащитни организации от цял свят, съобщава БГНЕС. 

Борисов впечатли с учтивост в Мюнхен

По време на откриването ръководителят на конференцията Волфганг Ишингер констатира, че светът е станал опасно място. Колективните усилия са недостатъчни за справянето с кризите и заплахите за международната сигурност, а времето, в което живеем, е „епоха на безнаказаност”.

„Светът става все по-малко западно ориентиран”, подчерта Ишингер. Продължават да загиват хора, а надпреварата във въоръжаването набира скорост. В същото време „Русия се откъсва от западния свят”. Независимо от това, „трябва да разговаряме един с друг, а не един за друг”, категоричен бе дипломатът.

Ишингер призова за укрепване на международните институции като ООН. Във форума ще участват около 35 държавни и правителствени ръководители, почти 100 министри на външните работи и отбраната.

Историческо: Сърбия и Косово възстановяват жп транспорта

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви в речта си по време на откриването на събитието, че Русия и Китай нарушават избирателно международното право, което допринася за намаляването на нивото на сигурност в световен мащаб.

„Без да се съобразява с нормите на международното право, Русия анексира Крим… Това отново превърна в политическо средство военната сила и преместването на границите на европейския континент”, подчерта той.

Китай, от своя страна, „избирателно признава международното право, когато става въпрос за собствените му интереси”, например в Южнокитайско море, както и по отношение на националните малцинства вътре в страната. Подобни действия „вредят на всички нас”, каза германският президент.

В рамките на конференцията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще проведе разговори с министрите на външните работи на Китай и на Русия, с президентите на Украйна и на Афганистан, както и с други лидери.

Районът в центъра на Мюнхен около хотел „Байеришер хоф”, в който се провежда конференцията, е отцепен от правоохранителни органи, а сигурността се обезпечава от около 3,9 хиляди полицейски служители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.