Защо Русия глоби Twitter и Facebook c 4 милиона рубли?

21:00, 13 фев 20 / Свят 25 1634 Topnovini
1

Московски съд глоби гигантите сред социалните мрежи Twitter и Facebook за игнориране на руски закон, който изисква те да съхраняват потребителските данни на руските граждани вътре в страната.

Глобите за американските компании са по 4 милиона рубли всяка (около 63 000 долара) за това, че не са успели да преместят своите сървъри, съдържащи данни на руски потребители, в Русия, съобщават руските информационни агенции, цитирани от АФП.

Компаниите имат 10 дни за обжалване. Te са в дългосрочен спор с руския интернет наблюдател „Роскомнадзор“ след приет закон от 2014 г., който изисква услуги за съобщения, търсачки и сайтове за социални мрежи за съхранение на руски данни в Русия.

Русия вече блокира приложението за съобщения Telegram и професионалната мрежа LinkedIn, въпреки че първото остава широко достъпно в страната. Twitter и Facebook се използват широко от политическата опозиция в Русия и активистите изразиха загриженост, че локализирането на данни ще ги направи уязвими за съдебно преследване.

Русия започна преследване на случаи на екстремизъм и подбуждане към размирици, след като потребители в популярната в страната социална медийна мрежа VK изпратиха съобщения за политически протести или снимки, оценени като ксенофобски. В някои от случаите интернет потребителите влязоха в затвора.

Хакнаха акаунти във Facebook и Twitter

Неотдавнашен доклад на групите за права „Агора“ и „Роскомсвобода“ отчете, че през 2019 г. е имало 200 наказателни преследвания за "интернет дейности", а съдилищата са постановили 38 присъди за затвор. Друг нов закон, приет през декември, позволява на Русия да намали интернет трафика от международните сървъри, за да постигне това, което Владимир Путин нарече "суверенен интернет".

Държавният надзирател на интернет „Роскомнадзор“ заяви, че новото решение срещу Twitter и Facebook е първата стъпка за прилагане на закона, като добави, че компаниите все още предстои да преместят своите сървъри, съобщават руските агенции. Ако откажат да съдействат през следващата година, ще им бъде наложена втора глоба от 18 милиона рубли, заяви регулаторът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани