Повечето сирийски имигранти в Германия живеят на помощи от държавата

16:40, 22 сеп 19 / Свят 25 1061 Topnovini
1

Около три четвърти от сирийските имигранти в Германия живеят изцяло или частично на помощи за безработни, това сочи официалната статистика, цитирана от ДПА.

Данните на агенцията по заетостта за август показват, че 74,9% от сирийците в трудоспособна възраст попадат в тази група. 

Гърция засилва бреговата охрана заради притока на мигранти

Равнището на безработица сред сирийците е 44,2% през юни, което е с над 5 процентни пункта по-малко, отколкото предходната година. Данните за безработните не включват хора, които посещават езикови курсове или курсове за интеграция. Тези от тях, които печелят прекалено малко, за да покрият основните си разходи, могат да получават помощи за безработни.

При пристигането си в Германия сирийците, търсещи убежище, получават пари от държавата като бежанци. Тъй като молбите им за убежище обикновено са обработвани по-бързо от молбите на другите бежанци, те често и по-бързо попадат в националната система за осигуряване при безработица.

Експертите отбелязват, че тъй като афганистанците имат по-малък шанс да получат бежански статут, отколкото сирийците, те не получават автоматично правото да посещават държавно финансираните езикови и интеграционни курсове и влизат в редиците на работната сила по-бързо. Това се отнася и за бежанците от други страни, чиито молби имат по-малък шанс за успех.

Равнището на безработица сред германските граждани е 4,7%, а сред чужденците - 12,7 на сто през разглеждания период.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани