„Залата на славата“: Бунтарката Нешка Робева на 74

09:00, 26 май 20 / Спорт 25 3310 Цветилена Симеонова
Снимка: БГНЕС

Няма българин, който да не знае коя е тя. Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години. С нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на „златните момичета“, както и развитието на световния спорт през последните 25 години на 20 век.

Тя е Нешка Рабева и днес навършва 74 години. Известна остава с рефрена „Нешка няма грешка“, който се появява за пръв път по време на световното първенство във Варна през 1969 г. за Нешка като състезателка, но се утвърждава най-вече вследствие от успешната ѝ работа като треньор. Той е познат на поколения българи, аплодирали успехите на знаменитата русенка в най-женския спорт. 

Равносметката показва, че за близо 25 години треньорска работа нейните момичета завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски титли и 2 вице олимпийски титли. После Нешка Робева става президент на най-успелия клуб в света „Левски” за 50 години съществуване, който е носител общо на 306 медала.


Снимка: Facebook / Neshka Robeva

Бунтар в детството

Нешка е бунтарка още от ранна детска възраст. „Най-хубавите ми спомени са свързани с ваканциите на село, с игрите и с градината на леля ми. Помня, че завирах нос във всяко цвете. И сега, когато влизам в моята градина, винаги си спомням за детството, за зюмбюлите и розите на леля", разказва тя. "Всички много ме обичаха, глезеха ме. Винаги ми прощаваха лудориите. Бях невъобразимо палава. Прескачах дълбокия геран, защото беше забранено, катерех се на вишната и висях надолу с главата като прилеп. Понякога не можех да сляза, тогава идваше леля със стълбата и пръчката, смъкваше ме изплашена и забравяше, че се е заканвала", разкрива още голямата треньорка пред „Стандарт“.


Снимка: БГНЕС

Бунтар и в политиката

Робева не е явление само в спорта. Тя е известна и с това, че смело отстоява гражданската си позиция и активното участие в политическия живот на България. Била е депутат в две Народни събрания, като е сред двамата народни представители бунтари, които се осмеляват да се обявят  и да гласуват против Закона за административното деление през 1987 г., свиващ окръзите до 9 области и окрупняващ общините в селищни системи.


Снимка: Facebook / Neshka Robeva

Оттегляне от художествената гимнастика

Наскоро Нешка Робева обяви в социалните мрежи, че се оттегля от художествената гимнастика. „Реших! Най-после реших...Оттеглям се от треньорството... Треньорството е робство.....Искам си свободата“, написа тя. Днес тя се занимава със собствената си танцова трупа, с която правят предимно фолклорни спектакли. „Българският фолклор не е демоде“, категорична е легендарната Нешка Робева.

Спектаклите на трупата са съвременна интерпретация на българския и балкански фолклор. Музика, танц, движение, полет, балкански предания и легенди, костюми, светлини, декори – това са съставките, които клокочат в една балканска магия, силна и въздействаща, създадена от Нешка. Трупата има над 400 участия в страната и чужбина — Бродуей, Сингапур „Арт фестивал“, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия и Македония.


Снимка: БГНЕС

10 коментара
Калина Енева 09:28, 26 май 20

Поклон!!!!

Фен 09:29, 26 май 20

Нешка е една!!!

Капка П. 09:29, 26 май 20

Истински цербер е тази жена...

Алиса Петрова 09:30, 26 май 20

Напълно заслужила е мястото си в Залата на славата!

Иван 10:03, 26 май 20

Браво!

Kolio Ivanov 10:05, 26 май 20

Супер

Велислава 10:18, 26 май 20

На колко ли момичета е отровила живота тази?

Анонимен 10:36, 26 май 20

Амбициозна злоба!

Асето 10:36, 26 май 20

Браво за интервюто

Анонимен 19:41, 28 май 20

Нешка няма грешка! Целият свят на Художествената гимнастика я “боготвори”, само нейната най-самохвалната без покритие ученичка не...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!