Спад на употребата на допинг у нас

18:06, 10 дек 19 / Спорт 25 1593 Topnovini
1

В България през последните 10 години има сериозен спад, средно между 5 и 15 случая годишно, от които не повече от двама-трима до пет са националния състезатели, останалото са аматьори, заяви спортният министър Красен Кралев, след като по-рано днес стана ясно, че националът по борба Николай Щерев е наказан със спиране на правата за четири години заради положителна допинг проба, съобщи БГНЕС.

Кралев говори за проблема с допинга в България във връзка с 4-годишното наказание, което вчера бе наложено на Русия от Световната антидопингова агенция (УАДА).

Хванаха наш национал с допинг, изхвърлиха го за 4 години

"Това е безпрецедентно тежко решение, най-тежкото решение в историята. УАДА одобри световен стандарт за съответствие и ако определена държава не го спазва, се налагат различни наказания. В случая имаме наложено най-тежкото наказание, защото това е един дълго продължаващ скандал, започнал през 2014 г. Основните аргументи на комисията са, че предоставените данни от РУСАДА не са нито пълни, нито точни. Установени са огромни липси, липсващи и изменени данни. 49 държави взимат решение, включително и България, и Съветът на Европа да подкрепи тази резолюция, като настояваме да бъдат запазени правата на чистите атлети", обясни той.

"От УАДА признават, че РУСАДА вече работи на много високо ниво и тя няма да бъде поставяна под мониторинг, но манипулациите, направени в периода 2015-2019 са огромни. Не очаквам при обжалването в Спортния арбитражен съд в Лозана нещо да се промени. На Русия ще бъдат отнети домакинствата на Световните първенства по волейбол, борба и хокей на лед в следващите четири години, но Европейските първенства и Европейските купи се считат за по-нисък ранг състезания и няма да бъдат отнемани", допълни Кралев.

Спортният министър коментира и разследването на Икономическа полиция за неправомерно изразходване на държавни средства от БФС по линия детско-юношески футбол. "Ние постоянно извършваме проверки на различни етапи през този период, включително и в момента. Абсолютно всеки лев, който е бил даден от държавата, ще бъде проследен - дали са спазени условията за провеждане на обществени поръчки, цените дали са конкурентни. Докато приключи разследването, няма как да казвам повече детайли, но след това ще дадем информация", обясни Кралев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 30 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.