Вечната сага на България със Съветските паметници

15:18, 24 ное 22 / София 25 1709 Шрифт:
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Преди 8 години, когато избухна т.нар. „Кримска криза“ паметникът на Съветската армия, ситуиран в Княжевската градина, стана средище за на множество протести и политически акции. Не много по-различна е ситуацията сега, по време на войната между Русия и Украйна, когато по сходен начин беше организирана не една антивоенна демонстрация. На мястото около паметника никак не са му чужди подобен род дела, след като публичните изяви там имат богата история.

В проява на подкрепа към Украйна след избухването на войната целият бе боядисан в жълто-сините райета на тяхното знаме.

Проблемът е до колко едно такова място може да бъде изразител на антивоенни настроения, след като то самото е възхвала на военните действия (в частност на многобройните съветски воини)? Точно такъв казус се възникна още когато президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на военните действия срещу Украйна.

Кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков обяви, че е задействал процедура за преместването на паметника в Музея за социалистическо изкуство. Подкрепа за този проект е получил и от общинските съветници на ГЕРБ.

Открит остава въпросът дали тази процедура е в правомощията на районния кмет или на общинския съвет. През 2020 „Демократична България“ предлага демонтаж на паметника, но проектът е отхвърлен от ГЕРБ с довода, че паметникът е държавна собственост, но земята под него – общинска. Което означава, че трябва да има одобрение и от държавата, и от областния управител – понастоящем Митко Михайлов, назначен от служебното правителство.

От началото на военните действия се наблюдават сериозни тенденции към отхвърляне на съветското минало, понеже то се свързва с настоящата политика на руското правителство. В Латвия бяха спрени функциите на културния център „Дом на Москва“ в Рига, както и на санаториума „Янтарни бряг“ в Юрмала, което предизвика гневната реакция на руските власти. Същото се случи и в Полша, където бяха разрушени 4 паметника на съветски войници, загинали по време на Втората световна война. Възможно ли е такова развитие да настъпи и при нас, в контекста на българската социална действителност?

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама