10 хил. тона рекламни брошури минават през софийските пощенски кутии

11:03, 17 май 22 / София 25 964 Шрифт:
Биляна Иванова

Около 10 000 тона хартия годишно преминават през пощенските ни кутии само в София под формата на неадресирана реклама. Това съобщи пред БНР Георги Табаков, координатор комуникации на проекта „СТОП реклама!“ и председател на Българския икономически форум.

„Това са от порядъка между 170-200 000 дървета, които са необходими за производството на тази хартия“.

Целта на кампанията е да се намалят количествата на неадресираната хартия в пощенските кутии на домакинствата в столицата.

Направени са две проучвания – едното през 2019 г., когато е подготвен проектът и друго – в началото на 2022 г. „И двете проучвания показаха едно и също нещо – близо половината от домакинствата в София биха искали да имат възможност да се откажат от получаване на хартиена реклама. 47% е точното число на хората, които искат да се откажат“, поясни Табаков.

По-младата аудитория иска да се информира през мобилни апликации. Около 42% искат да продължат да получават хартиена реклама, като сред тях има хора от всички поколения, не са само по-възрастните, отбеляза Георги Табаков.

Всеки може да поръча своя стикер за включване в каузата на сайта на кампанията

„Не мислим, че само със залепянето на един стикер ще се оправят нещата. Това е видимото от нашия проект. Всъщност е много важно проблемът да бъде решен при източника – големите търговски вериги и фирми, които отпечатват тези големи количества реклама. Ние това целим – те да намалят тиражите си“, коментира Георги Табаков. По думите му в тази посока се работи в синергия с големите вериги и няма противопоставяне. 

47-те процента, които искат да се откажат, не са маркетинг цел на големите вериги и по-скоро се дразнят от получаването на подобни реклами, аргументира се още Табаков. Той уточни, че това ще бъде от полза и за търговските вериги, които ще намалят разходите си.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама