Без фойерверки и пиратки за празници и тържества в София

15:10, 29 ное 21 / София 25 1479 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически средства на територията на Столичната община, предлага председателят на СОС Георги Георгиев. Предложението за промените е подкрепено от всички политически групи в градския парламент и се очаква да влезе в сила в началото на 2022-а година.

Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 ще могат да се използват само на Нова година до 2.00 часа на 1-и януари или след предварително подадена заявка в районната община, а одобрението ще се осъществява от кмета на съответния район. Употребата на пиротехнически изделия е основен източник на стрес при новородени, деца от аутистичния спектър, домашни любимци и диви животни, обясни Георгиев, съобщиха от СОС.

Затова идеята е десет дни преди събитието (семейното тържество или друго) да се подава заявление по образец, където се изписва кога, къде и какво пиротехническо средство ще се използва. След това се произнася районният кмет и преценява дали да даде разрешение за употреба, допълни още председателят на СОС. Той каза, че Наредбата ще забранява категорично употребата на пиротехника в междублоковите пространства, около лечебни заведения, училища, детски градини и църкви. „Възприели сме положителния опит на Австрия, Дания, Нидерландия, Хърватия и Словения“, посочи шефът на градския парламент.

Глобите за нарушителите ще са от 500 до 2000 лева за физически лица, а за юридически лица - от 3000 до 10 000 лева. Контролни органи по наредбата се предвижда да бъдат МВР чрез специализираните си звена, както и Столичният инспекторат и структурите на общината съобразно наредбата, каза Георгиев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама