Регионалното министерство видя политически подтекст в протеста

17:09, 11 окт 21 / София 25 1099 Шрифт:
Ирина Иванова

Протест с тежка техника на браншовата камара „Пътища“ блокира центъра на София. Протестиращите за пореден ден поискаха оставката на регионалния министър Виолета Комитова.

От своя страна, от регионалното министерство уточниха, че задължени за плащането на трудовите възнаграждения на работниците и на служителите, заети в пътно-строителните фирми, са лицата, с които те имат сключени договори. С никого от протестиращите Министерският съвет, и в частност Министерството на регионалното развитие и благоустройството, няма трудово-правни отношения.

Председателят на УС на Браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков информира обществото пред медиите, че заплатите се изплащат и няма съкратени работници, което навежда на мисълта, че протестът не е свързан с трудовите възнаграждения, а има политически подтекст.

Убедени сме, че по-добре е пътният бранш да стои встрани от политическите интриги, защото пътищата са на всички български граждани, те нямат партиен цвят. В момента никой не се нуждае от нагнетяване на политическо напрежение, а финансовите претенции на бранша трябва да бъдат отправени към следващото Народно събрание, което може абсолютно легитимно да реши проблемите“, посочват от МРРБ.

Договорите на фирмите, свързани с пътното поддържане, са сключени основно през 2019 и 2020 година с Агенция „Пътна инфраструктура“, ръководена от служители, назначени от предишното управление на ГЕРБ. Възлагането на дейностите по тези договори в началото на 2021 година се е извършвало от същото ръководство срещу недостатъчно осигурени финансови средства в държавния бюджет, приет от Народно събрание, доминирано от представители на ГЕРБ.

Осигуряването на липсващите необходими средства за покриване на задълженията на АПИ по извършените дейности за текуща поддръжка на пътищата може да се случи само от действащо Народно събрание, каквото в момента няма.

За зимното поддържане 46-ият парламент осигури 100 милиона лева, които ще отидат в пътния бранш не под натиска на улицата и не с политически цели, а срещу изрядно оформени двустранни споразумения между АПИ и съответните фирми.

Над 200 машини и хиляди недоволни служители 

В 07.15 ч. - колоната потегли по бул. „Цариградско шосе“ и после по бул. „Цар Освободител“, а по-късно се паркира в отсечката на бул.„Цар Освободител“ и ул. „Раковски“. Те се разположиха в две колони на пътното платно, за да не се затруднява движението. В демонстрацията, организирана от Браншова камара „Пътища“, се включиха 3000 души и тежка механизация от около 100 пътни превозни средства.

И строители се включват в протестите срещу Комитова

Водачите на тежката техника ще бъдат наказани с глоба от 30 лв., тъй като нарушават Закона за движение по пътищата, съобщи вчера Борислав Муеров, зам.-директор на ГД Национална полиция, цитиран от bTV

Напрежението в бранша, липсата на какъвто и да било диалог води до промяна на исканията ни. Всички пътно-строителни фирми, членуващи в ББК Пътища”, искат оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова! Настояваме за конкретни действия по разплащането на дължимите суми“, обясняват организаторите от Българската браншова камара „Пътища“.

Намериха се 9 млн. лв. за протестиращите пътни строители

До този протест се стигна, след провал на преговорите между пътните строители и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те настояват да им бъдат изплатени близо 800 млн. лв. за извършени дейности. Строителите искат и оставката на регионалния министър Виолета Комитова. Според нея обаче протестът е неоснователен, тъй като са преведени аванси за 1.5 млрд.лв., а извършените дейности са за около 900 млн.лв. Тя заяви, че вече няма да преговаря с професионални организации, а само със собствениците на фирмите, които е поканила днес на разговор.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама