„Републиканци за България“ призоваха България да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия

18:33, 24 сеп 22 / Политика 25 1700 Шрифт:
Василена Йорданова

„Републиканци за България“ призоваваха България да подкрепи съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

От партията призоваваха служебния премиер и правителството да вземат решение и България да се присъедини към 23 държави и една неправителствена организация, Женевската академия по международно хуманитарно право и права на човека, които се обърнаха към ЕСПЧ, за да станат трета страна по делото Украйна срещу Русия (жалба №. 11055/22).

Смятаме, че е необходимо и България да се присъедини към изпратеното производство от правителствата на Австрия, Белгия, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния,
Словакия, Словения, Испания и Швеция“, посочват от партията и уточняват, че Исландия и Великобритания са поискали и са получили кратко удължаване на срока, да подадат молба за разрешение да се присъединят към делото като трета страна. Лицата или държавите, които участват в делото като трета страна, имат право да представят писмени бележки, а в изключителни случаи и да участват в съдебни заседания.

Междудържавното дело на Украйна срещу Русия, според изявлението, подадено от Киев на 28 юни, се отнася до обвиненията на украинското правителство срещу Руската федерация в масови и груби нарушения на човешките права, извършени по време на руските военни операции на територията на Украйна от 24 февруари 2022 г. до сега. Заедно с този случай, ЕСПЧ сега разглежда общо пет междудържавни иска, подадени от Украйна срещу Русия.

В компетенциите на ЕСПЧ е да разглежда жалби, които са насочени срещу Руската федерация във връзка с нейни действия или бездействие, при условие че оспорваните събития са настъпили преди 16 септември.

Затова от „Републиканци за България“ изразяват позиция за присъединяване на България и заемане на страната на Украйна по делото срещу Русия. Като отговорен за действията и състава на служебния кабинет президентът Румен Радев следва да подкрепи такова решение, особено във връзка с изявлението му след консултативната среща през вчерашния ден. Нека партиите, които претендират за адекватна политика спрямо Украйна да бъдат така добри, особено в предизборна кампания, да информират българското общество за инициативите на международната общност, в които явно България отново отсъства“, посочват от партията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама