Правителството даде на Кьовеши емблематичната бивша сграда на СДС

15:05, 17 авг 22 / Политика 25 1955 Шрифт:
Василена Йорданова
 

Емблематичната сграда на СДС на столичната ул. „Раковски“ 134 ще приюти европейските делегирани прокурори. Това съобщи служебния министър на правосъдието Крум Зарков.

„Много е вероятно в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. „Г.С. Раковски“ 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да реши“, посочи Зарков пред БНР.

Той обясни, че е подписал писмо до Министерството на регионалното развитие и областния управител, защото сградата на „Раковски“ 134 е частна държавна собственост и тя трябва да се предостави целево на Висшия съдебен съвет, който пък да я предостави на европейските делегирани прокурори, пише Сега.

С промените в Закона за съдебната власт, гласувани от парламента, се дава по-голяма самостоятелност за нашите представители в Европейската прокуратура, те ще имат своя администрация, деловодство и сграда. Зарков смята, че тези поправки в ЗСВ са съществени заради самостоятелността на европейските делегирани прокурори спрямо държавното обвинение.

Правителството ще пита КС за правомощията на Иван Гешев

Крум Зарков каза още, че е много важен също въпросът по отношение на правомощията на главния прокурор и конституционната рамка, в която той оперира. „И тук има неща, които могат да се направят и без парламент. Чрез различно разширено тълкувание на този надзор за законност прокуратурата практически има възможност да постави под свой контрол или поне под някаква форма на страх цялата държавна администрация, изпълнителната власт, в това число и министри. Този въпрос, веднъж поставен пред Конституционния съд, ако той сложи рамки на това правомощие, ще бъде много важен за последващите дебати, коментира служебният министър.

Крум Зарков съобщи, че предстои служебното правителство да подготви такова питане до Конституционния съд, като в първите дни на септември то ще бъде представено пред министрите. „Настоящият състав на ВСС показва, че докато толкова подкрепя главния прокурор, процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, въпреки че предишни двама правосъдни министри – Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са показали, че такъв механизъм има“, каза още Зарков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама