Целта на кабинета: Първото плащане по Плана за възстановяване да е през есента

13:58, 17 авг 22 / Политика 25 1425 Шрифт:
Василена Йорданова

България ще придвижи първото искане за плащане по Плана за възстановяване в края на този месец, каза вицепремиерът Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет. 

Целта е да получим парите през тази есен, тъй като те са нужни на бюджета, каза той. 

Пеканов уточни, че 21 от 22 условия по първото плащане от Плана за възстановяване са изпълнени и текат формални процедури по финализиране преди да бъдат пратени в ЕК. 

„Последният индикатор – проект за модернизация на МВР, т. нар. ТЕТРА система, не беше изпълнено от редовното правителство. В последното си заседание, те го възлагат на „Информационно обслужване”, което ЕК счита, че е недопустимо. Вътрешният министър Демерджиев пое ангажимент отново това да се възложи на МВР”, обясни той, цитиран от bTV.

Пеканов даде да се разбере, че същият проект му е предлаган като служебен вицепремиер в кабинетите на Стефан Янев, проведени са дискусии, на които още тогава били откроени рискове и проектът ТЕТРА не е бил включен във версията на ПВУ, която Пеканов изпрати през октомври м.г. за одобрение в Брюксел. Служебният вицепремиер добави, че не знае защо е добавен от редовното правителство в плана. 

Пеканов подчерта, че е без значение от предисторията, защото отговорното поведение изисква важните ангажименти, които сме поели пред европейските институции, да бъдат уважавани.

МВР ще прави спешно поръчката отново

В крайна сметка с ЕК се е стигнало до компромисен вариант МВР спешно отново да проведе обществената поръчка за избор на изпълнител за комуникационната система ТЕТРА до есента. 

„След проведени разговори с ЕК през миналата седмица бе установено, че така заложеният подход - чрез превъзлагане на проекта на „Информационно обслужване” не отговаря на критериите, по които се очаква важни европейски проекти да бъдат изпълнени, а именно след открита и прозрачна процедура на конкурентен принцип. В този смисъл заедно с вицепремиера Иван Демерджиев както и след консултации с Министерство на електронното управление и Министерство на финансите бе взето решение този проект да се върне в МВР. И МВР в изключително ускорен срок да проведе прозрачна, открита процедура, която отговаря на европейските изисквания и стандарти”, посочи още Пеканов. 

Вътрешният министър Иван Демерджиев уточни, че проектът е за комуникационна система, която трябва да осигури надеждна и сигурна комуникация в системата в МВР. 

„Но за нас трябваше да се осигури надеждна и сигурна комуникация между системата на МВР и системата на Министерството на отбраната. Така планираната система по техническо естество обаче не отговаря на съвременните характеристики. Това е остаряла технология, която можеше да бъде избегната да бъде включена в Плана за възстановяване”, каза той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама