Ще се изготвя доклад за въздействието от приемането на еврото

21:17, 13 май 22 / Политика 25 619 Шрифт:
Биляна Иванова

Министерството на финансите и БНБ ще направят съвместен доклад за оценка на въздействието от приемането на еврото в България, съобщи пред журналисти Георги Ганев, народен представител от „Демократична България“.

Тази вечер в Министерството на финансите се събра експертен коалиционен съвет. Планът за приемане на еврото в България и антикризисните мерки за хората и за бизнеса бяха обсъдени на съвета, предаде БТА. 

Калин Христов, подуправител на БНБ, е показал структурата на доклада, който се очаква да бъде готов до месец-два, каза Ганев, но изрази съмнение, че това ще стане по-рано от есента.

Проф. Стив Ханке: Въвеждането на еврото в България - само след референдум

Дискусията за антиинфлационните мерки е била кратка, само няколко минути в края на срещата, съобщи Георги Ганев.

Разговорът днес е бил фокусиран върху процедурите за приемане на еврото. В доклада ще бъде посочено кога е оптималният момент за приемане на еврото от гледна точка на българската икономика, каза депутатът.

Управляващите продължават да държат дата за приемане на еврото да е началото на 2024 година. Големият въпрос е дали след една година ще отговаряме на критериите за приемане на общата европейска валута. След около година ще подадем искане за оценка изрично за България, каза Ганев.

1 януари 2024 г. остава датата за приемане на еврото

Ще се знае някъде през юни 2023 година, след решение на Европейския съвет, дали България ще се присъедини към еврото в началото на 2024 година.

Постигнат е консенсус, че ще има помощ за семейства с деца и за пенсионерите, обяви Ганев по повод антиинфлационните мерки. Мярката за диференцираните ставки на ДДС не е била обсъждана днес, както и предлаганата по-ниска цена  на горивата с 25 стотинки за физическите лица. Не е обсъждано и въвеждане на тавани на цени на стоките в малката потребителска кошница. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама