„Инвестиции, не пари в чували“: 710 лв. минимална заплата от 1 април

12:30, 21 яну 22 / Политика 25 2032 Шрифт:
Василена Йорданова

Параметрите на тазгодишния бюджет бяха представени от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. За първи път от 25 години насам страната ни влезе в новата година без приета финансова рамка.

С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак и в чували, а инвестира“, заяви той. 

Какво предвижда бюджетът?

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева. Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли.

„Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата“, каза Василев и уточни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева.

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър определи финансовата рамка.

В нея е заложен икономически растеж от 4,8%Дефицитът обаче ще бъде 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като в тази стойност са включени и Covid мерките.

Предвиден е дълг от 7,3 млрд. лв., от които 4,3 млрд. лв. нов дълг и 3 млрд. лв. за рефинансиране на стари задължения.

Увеличават се средствата в редица сектори, като за целта ще се предвидят и инвестиции в хора, заяви още Василев, цитиран от БНР. 

А до 1 април?

Депутатите окончателно решиха до 31 март да продължат да се прилагат размерите, базата и средномесечният доход по миналогодишния централен бюджет. Така минималната работна заплата за първите три месеца остава 650 лева, запазват се размерите на минималните и максималните осигурители доходи и размерите на осигурителните вноски, съобщи още националното радио.

Повече от два часа управляващи и опозиция взаимно се обвиниха за липсата на държавен бюджет за 2022 г. От ГЕРБ окачествиха липсата на бюджет на правителството като политическа експертна немощ. Председателят на групата Десислава Атанасова попита: „Да не се окаже, колеги, че след Виденовата зима имаме Кировата зима“.

Депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“ обвини управляващите в загуба на парламентарно време. „Точната дума е цинизъм. Хората в момента изнемогват, общините са на тъмно вече, няма ваучери за храна“.

От „Продължаваме промяната“ се възпротивиха на коментарите. Депутатът Венеция Ангова заяви: „Последните 12 години виждаме репликиране на бюджета година към година. В новия трябва да вложим политиките на промяната, заложени в коалиционното споразумение, а това е едно сравнително трудно начинание“.

Още по време на коалиционните преговори стана ясно, че лятото ще бъде направена актуализация на финансовата рамка, в който ще залегнат ключовите реформи. Дотогава се очаква в пакета от бюджетни закони да бъдат изчислени ключови показатели и да залегнат реформи, по които има съгласие.

През пролетта предстои и плащането на дългови падежи, но очакванията са за целта да бъдат използвани ресурсите на фискалния резерв. Прибягването до външните международни пазари за поемане на нов дълг ще бъде след средата на годината. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама