Кирил Петков започва разграждането на „касичката ДКК“

14:45, 04 авг 21 / Политика 25 2876 Шрифт:
Василена Йорданова

Една от най-големите „черни кутии“ на властта - Държавната консолидационна компания (ДКК), е напът да бъде разградена. Първите стъпки задава служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той обяви, че е внесъл доклад в Министерския съвет, в който се препоръчва изваждането на дружествата „Монтажи“, „Еко Антрацит“ и „Екоинженеринг“ от структурата на ДКК. 

Докладите идват няколко дни, след като самият Петков обеща да започне разграждането. Причината вече е ясна - дружествата под шапката на ДКК оперират с огромни средства, които се харчат неясно, непрозрачно и създават сериозни притеснения за корупционни практики.
 

Под шапката на Министерството на икономиката и на МОСВ 

Особено фрапиращ е случаят с „Монтажи“, която получи близо 500 млн. лв. от майката - ДКК, за „спешен“ ремонт на язовири, които обаче както стана ясно - или не са започнати или са направени проформа. Отпускането на средствата се случи през 2018 г., а как се харчат се пазеше в дълбока тайна по времето на ГЕРБ.

Според доклада на Петков, „Монтажи“ трябва да отиде на пряко подчинение на Министерството на икономиката. „Еко Антрацит“ и „Екоинженеринг“ пък ще отидат в Министерството на околната среда и водите. 

Самите ремонти на язовирите пък ще бъдат насочени към логичното - министерство на земеделието. Причината е проста - повечето от тези съоръжения се ползват за напояване, пише „Клуб Z“. 

„Ние притежаваме ДКК, но реално не знаем как се изразходват тези средства. Mестенето в правилното минстерство има за цел прозрачност и ясна проследимост на това къде отиват парите“, обясни служебният министър.

ВМЗ Сопот също трябвя да да излезе от ДКК

Петков уточни, че един от другите гиганти под шапката на ДКК - ВМЗ Сопот, също трябва да бъде изведен от орбитата на дружеството, но към момента не присъства в доклада. Причината е, че ДКК има договор за кредит с ББР за малко над 170 млн. лв. и извеждането на всички активи от компанията може да създаде опасност за банката. Все пак пътят е този, подчерта Петков. 

Всъщност министърът бе принуден да коментира ситуацията във ВМЗ-Сопот, защото в момента там се провежда протест на служителите. Според множество медийни публикации той е с искане за оставката на Петков, но в същност работниците казват, че ще искат оставката единствено, ако не бъде извършено точно исканото от него престуктуриране. Те искат компанията да излезе от структурата на ДКК и да мине директно под шапката на министерството. 

Протестиращите искат и оставките на управителния орган на ВМЗ и замяната му с нов. Причината - от месеци те стоят без работа и са притеснени за своето бъдеще. 

В четвъртък изтича срокът за подаване на кандидатури за нови шефове в Надзорния съвет на ДКК, така че скоро фирмата ще има и нови управници. "Този тип структура - с шапки компании, са предпоставка за източване на средства", обясни логиката си Петков. 

Иначе - министърът за пореден път обясни, че не вижда причина за съществуването на ДКК и че ако имаше повече време, то със сигурност би поискал закриванет на огромния мастодонт.

ДКК бе създадена през първия мандат на Бойко Борисов, а целта беше там да влизат парите от приватизация. Така щеше да се избегне задължението те да отиват в т.нар. Сребърен фонд. С годините капитализацията на ДКК набъбна на над милиард лева, а под шакпата й бяха включени десетки държавни предприятия. До скоро ДКК нямаше електронен сайт, а управленските й кадри бяха напълно непознати за обществото.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама