Специална комисия ще проверява ББР за подпомагане на 8 души

19:00, 16 май 21 / Политика 25 2832 Шрифт:
Ирина Иванова

Специална комисия ще влезе в Българската банка за развитие (ББР), за да види защо е подпомагала 8 души, от които 4-ма може би са свързани, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков в ефира на bTV.

„Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката и ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дава почит 1 милиард на 8 човека, от които 4 са може би свързани“, коментира Петков.

Според него и другите „не са случайни“.

За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 – има и журналистически разследвания за тях, които показва, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми“, каза още служебният министър на икономиката.

Тази банка не е била 100% държавна собственост, посочи Петков. Според него сегашният Надзорен съвет трябва да се смени.

Припомняме, че още лятото на миналата година лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че фирми в близост до ДПС са получили над 500 млн. лв. от ББР. Банката използва публичен ресурс с цел да финансира малки и средни предприятия, иновативни бизнеси и експортно ориентирано производство.Според Иванов обаче най-големите кредитополучатели не отговарят на тези условия, като свързани с Пеевски фирми са получили кредити да 250 млн. лв. Такива са фирми на Румен Гайтански-Вълка, който според кредитното портфолио на банката е взел 150 млн. лв., а свързани с Георги Гергов фирми са взели 125 млн. лв. Според проучването на „Демократична България“ кредити са отпуснати при 3-4 пъти по-ниски лихви от тези за нормалните кредитополучатели.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:57, 16 май 21

Още като каза, че определил кой да отговаря за инвестициите само по CV-то, ми стана ясен. не епроверил изобщо бекгрунда на зам.министъра си, връзките му с разни хора. затова пък девойчето било некадърно, защото от ноември досега по време на пандемия не е докарала милиарди. А, и щал да кара търговските аташета да се състезават помежду си!?? виждам равен старт между аташето в Германия и това в Северна Корея
И относон Банката за развитие - ами като си тъп за смяташ, че не са си вързали гащите, върви да ровиш. Чел бил по медиите...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама