На първо четене: Реабилитирани ще могат да са частни охранители

15:00, 27 яну 21 / Политика 25 1443 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Със 77 гласа "за", 25 "против" и двама въздържали се депутатите приеха на първо четене спорни поправки в Закона за частната охранителна дейност, които дават възможност на осъждани, но реабилитирани да могат да работят като частна охрана и да отпадне изискването за образователен ценз. Предстои законопроектът да бъде обсъждан и на второ четене, съобщи „Дневник“.

Друга промяна в закона дава възможност на охранителните фирми да наемат подизпълнители. Вносителите обясняват промените в динамичните процеси в професията, както и с нуждата от по-добра регулация. От парламентарната трибуна Маноил Манев от ГЕРБ обясни, че законопроектът е плод на срещи с полицията, прокуратурата, частния сектор и асоциации на охранителните фирми. По думите му промените са наложителни от една страна, за да се регулира бизнеса, който той определи като динамичен. От друга страна - все повече фирми търсят частни охранители, а работната ръка не достига.

По думите му въпросът за реабилитацията действително може да бъде оспорен, но беше категоричен, че нито един охранител, който е на терен и който контактува с гражданите и пази имущество, не може да бъде реабилитиран или дори с криминална регистрация. Предложението е собствениците на капитала на частните фирми да могат да бъдат такива, след като са реабилитирани.

Манев обясни и защо се налагало да бъде отменено изискването гардовете да имат средно образование с това, че когато е писан законът, е имало достатъчно хора. Сега обаче, особено в малките населени места, има много хора без образование, които искат да работят и това е проблем, защото не могат да бъдат наети.

Депутатът отговори и на критиките на опозицията, че законът е лобистки и ще облагодетелства големи фирми за сметка на малките, които ще бъдат принудени да работят като подизпълнители и на по-ниски цени. "Как "убиваме" малкия бизнес, като разрешаваме на някои големи фирми в региони, в които нямат представителства и сключват договори с малки фирми? Това трябва да се случва официално, ясно и на светло", коментира Манов.

Критиките: Законът е лобистки и отваря вратата към бизнеса за престъпници

Ахмед Ахмедов от ДПС призова всички да гласуват "против" законопроекта. "Ние сме категорично против охранителната дейност да се допуска подизпълнение. Това е една лоша практика", обяви Ахмедов. По думите му тази практика ще доведе до унищожаване на малките фирми с такава дейност, а големите ще печелят повечето поръчки.

Иван Иванов от БСП също призова депутатите да отхвърлят предложението, с което "в навечерието на избори управляващите разрешават на криминалния контингент да развива частна охранителна дейност". Той изрази недоумение от положителното становище, дадено от МВР, и обяви, че предложенията на ГЕРБ са, меко казано, "скандални". "На първо място да се разреши в дейността на частните охранителни фирми да се използват подизпълнители - в голямата си част тези охранителни фирми изпълняват договори към държавата. Буди притеснение, че ще се направи една концентрация и съществуват съмненията в много сериозен лобизъм", каза още Иванов.

Според Тодор Байчев от БСП проблемът с кадрите няма да бъде решен с ниско образовани хора. "Сваляйки критерия за образованието, вие казвате, че който не учи, ще се влее в редиците на охранителите. Кой има нужда от ниско образовани хора", коментира още той.

Росен Малинов от левицата също разкритикува предложението на управляващите, като обяви: "На Жоро Милионера (Георги Енев, осъден за обир на 1.5 млн. лв. от инкасо автомобил, но предстои да бъде освободен от затвора - бел. ред.) веднага да му дадем инкасо и охрана на банки".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.