Скопие назначи бивш премиер за преговори със София

18:06, 01 дек 20 / Политика 25 1314 Антония Руменова
Снимка: CanstockPhoto

Бившият премиер на Македония Владо Бучковски е назначен за специален представител на македонското правителство за България. Назначаването му идва в момент, когато Скопие полага усилия да намери решение със София, която заплашва да блокира преговорната рамка на Македония за започване на преговори с ЕС.

Бучковски беше бивш лидер на СДСМ, премиер и министър на отбраната. Той е адвокат, професор по римско право. Преди Бучковски, Скопие прати в София и бившия премиер Любчо Георгиевски, пише „Сега“.

Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията Благо Бочварски подчерта след днешното заседание на правителството в Скопие, че Северна Македония е във фаза, в която са необходими големи инвестиции в инфраструктура като предпоставка за възстановяване и бързо развитие на страната. Той заяви, че основен проект на страната през следващата година е връзката с България и подчерта, че 4 милиарда денара се инвестират в железопътни линии, газификация, водоснабдяване и канализация, местни пътища и други капиталови проекти.

Бочварски се надява до март най-накрая да обявят търга за железопътен изпълнител. „Тази железница е абсолютно необходима не само за пътническия транспорт, но и за товарния транспорт. Само за втория и третия участък имаме 91 моста, които трябва да бъдат построени, и 32 тунела. Самият граничен пункт е разположен в тунел. В момента 90 на сто от обмена на границата между България и Македония се осъществява от товарния транспорт и само 10 на сто - от пътническия", каза Бочварски.

Със Скопие трябва открит разговор, а не бързи решения с имитация на триумф

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!