"Оскарчета" и разделение в БСП на първия пленум след преизбирането на Нинова

13:00, 19 сеп 20 / Политика 25 2063 Василена Йорданова
Снимка: БГНЕС

Разделение в БСП след избора на председател на партията. Конкурентите на Корнелия Нинова и вътрешната ѝ опозиция я атакуваха остро на пленума на Националния съвет на партията.

Резултатът от вътрешните избори е основна тема. Според вътрешната опозиция вотът е бил опорочен. Имало е множество сигнали за нарушения, за това поискаха създаване на анкетна комисия. Междувременно привържениците на Нинова заявиха, че това са лъжи и вотът е преминал нормално.

Георги Тодоров, който се отказа от лидерската битка, дойде на „Позитано” 20 с два „Оскар”-а. Единият бил за Корнелия Нинова. За втория щял да събере мнения вътре в залата, обясни той пред журналисти. Тодоров уточни, че втората статуетка щяла да бъде за цялостно творчество.

"Това е копие на истинските "Оскари", аз бих ги нарекъл "Оскарчета" и моята идея е да ги получат хора, които действително имат някаква заслуга, дали тази заслуга е в положителен или в отрицателен смисъл оставям всеки да прецени сам", каза Тодоров, цитиран от БТА.

По повод избора на Корнелия Нинова Георги Гергов коментира, че "тази победа ще я победи"

От опозицията на Нинова наблегнаха на това, че в изборния ден е имало много нарушения, даже ще настояват да бъде създадена анкетна комисия, която да анализира резултатите.

Привържениците на Нинова смятат, че вотът е бил честен и е показал, че партията е консолидирана. „Знаете резултата, аз ще го проверя, защото ми е приятно да го чувам. Над 67% активност, над 81% за Корнелия Нинова. Това е достатъчно красноречиво. Партията е мобилизирана”, заяви в отговор на критиките Филип Попов.

Първи и последен пленум

Седмица преди провеждането на 50-ия си конгрес, Националният съвет на БСП се събира на редовно заседание. Това е първото заседание на съвета след преизбирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП, но и неговото последно, преди да бъде сменен.

На днешното заседание Нинова представи отчетите на Националния съвет за 4-годишния мандат /2016-2020/ и на ПГ на “БСП за България”, като докумнетите бяха приети с почти пълно мнозинство. Отчетът на депутатите в Европейския парламент, представен от Петър Витанов – ръководител на българските социалисти в ЕП, също бе приет от членовете на съвета със същото голямо мнозинство.

Очаква се Националният съвет да приеме и резолюция срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа. Ще бъде обсъдена и политическа декларация на 50-ия конгрес на БСП за развитието на партията, както и приоритетите на нейната политика.

Нещо старо, нещо ново

Миналата седмица Нинова получи 81,5% от гласовете на съпартииците си, срещу близо 15% подкрепа за втория след нея - бившата ѝ дясна ръка Кирил Добрев. След вота обаче и двамата заговориха за обединение - според Нинова изборът доказвал, че партията е консолидирана и в чудесна кондиция, а Добрев посочи, че врагът не е в БСП, а в Министерския съвет. Нинова даде заявка, че ще продължи курса на БСП за борба срещу паралелната и мафиотска държава и стила на управление на ГЕРБ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!