Емил Георгиев: Отговорник за аферата с боклука е арестуваният зам.-екоминистър

19:36, 29 май 20 / Политика 25 1249 Юлиан  Тодоров
Снимка: БГНЕС

Незаконният внос и износ на боклук са обичайна практика, но заради корпоративни интереси и тотална обвързаност на ръководството на МОСВ с различни бизнесмени – досега нарушенията се прикриваха. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV председателят на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев.

По думите му многократно е алармирано, че се извършват безобразия в сферата на рециклиране на отпадъци, но мерките нямат дълготраен ефект. Затова и очаква да няма последици след арестите вчера.

При спецакция бяха задържани зам.-екоминистърът Красимир Живков, бившият директор на РИОСВ – Плевен и бизнесмените братя Бобокови.

„Радвам се, че прокуратурата най-сетне се пробуди. Някои казват, че това е политическа поръчка, но ако спрат до един зам.-министър – раната ще продължава да зрее. В това студио обявихме, че искаме оставката на Нено Димов, а на другия ден се случи. Сега, пак в това студио, ще поискам оставката на министър Живков, защото той е прекият отговорник“, каза Георгиев.

Той обясни, че прокуратурата трябва да намери и другите виновни по веригата – регионалните инспекции в Плевен, Монтана, Хасково и Пловдив. Георгиев каза, че историята с опасните отпадъци не започва с експорта от Италия за България, а с Румъния.

„През 2013 г. започват да се изнасят масово отпадъци за изгаряне към Румъния. Прокуратурата се произнася и забраняват вноса, блокират корабите на пристанището в Костанца и разпореждат да се върнат. „Съвсем случайно“, се разтоварват на Пристанище Варна и тръгват в посока Плевен, а от там към завода „Холцен“ в Бели Извор“, обясни Георгиев.

Експертът коментира, че навсякъде в схемата за експорт и инпорт на боклук присъства фирмата „Холцен“. Относно бизнесмените братя Бобокови, Георгиев заяви: „не е виновен, който яде, а който му дава. Живков нотифицира вредни отпадъци специално към фирмите на братя Бобокови, а пък те от своя страна – фалшив износ. Време е филмът „Патриотични игри“ да престане в МОСВ, време е там да отидат отговорни експерти“, коментира още представителят на „Екогласност“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи