Вълчев: В НИМХ има система, която прогнозира нива на фините прахови частици

17:30, 05 дек 18 / Политика Сподели в: 25 719 Topnovini Автор: Topnovini
1

В Националния институт по метеорология и хидрология има система за София, която не просто регистрира нивата на фини прахови частици, но може да ги прогнозира за три дни напред. Този въпрос ни тревожи нарастващо, защото е свързан със здравето на учениците, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседанието на парламентарната образователна комисия в отговор на актуален въпрос какви мерки предприема МОН във връзка с регистрираните през последните дни на много места в страната завишени нива на фините прахови частици във въздуха.

Министър Вълчев каза, че е получил "предложение, включително, за обявяване на дни за неучебни - чрез писма или Фейсбук, но това е крайна мярка". МОН обсъди с МЗ, Столичната здравна инспекция, НИМХ, Изпълнителната агенция по околна среда, Столичната община и с лекари пулмолози възможните мерки, които да се вземат спрямо учениците при превишени норми на фините прахови частици, обясни министърът. Той каза, че тридневната прогноза на НИМХ показва, че днес и утре няма да има завишени нива на фините прахови частици в София заради вятъра, но в петък ще има проблеми със завишените им нива. При всяка такава прогноза ще инструктираме училищата с нарочна заповед, за да ограничат извежданията на учениците и заниманията им навън, други мерки са свързани с влажно почистване и проветряване. Ще подготвим инструкции за училищата какво да правят в дните със завишени нива на праховите частици, когато имаме такава прогноза, каза министър Вълчев.

За учениците с хронични проблеми, когато това е отразено в здравния им картон, ще предложим нормативни промени, за да бъдат освобождавани без медицински документ в дните със замърсяване на въздуха, по преценка на родителите, съобщи министър Красимир Вълчев. Той каза, че лекарите специалисти са препоръчали и по-често да се проветрява, но за по-кратко време. Нивата на фините прахови частици се повишават заради мъглите и температурните инверсии, и когато няма вятър, но всичко това се прогнозира от НИМХ, отбеляза образователният министър.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани