Бисер Петков: Очаквам двата законопроекта да бъдат приети

09:40, 05 дек 18 / Политика Сподели в: 25 485 Topnovini Автор: Topnovini
1

Очаквам двата законопроекта за хората с увреждания да бъдат приети в пленарна зала без изненади, коментира социалният министър Бисер Петков от БНТ. Според него промените, касаещи хората с увреждания у нас, са тръгнали отзад напред, тъй като системата на медицинската експертиза все още не е докрай реформирана. Въпреки това цялостната оценка на министъра е положителна.

"Изпитвам удовлетворение, че тази съвместна работа, на която посветиха усилие не малко хора, и от страна на майките, и екипа на омбудсмана Мая Манолова, самият омбудсман, колегите от правителството, има своя положителен завършек. Давам си сметка, че това е само първата крачка и че работата трябва да продължи с още по-интензивни темпове, защото след приемане на законопроектите, следва приемането на подзаконовите актове, които произтичат от тези закони, за да може реално те да се прилагат", отбеляза Петков.

Очаква се палатките на протестиращите майки да бъдат махнати от парламента. Обаче се оказва, че те ще бъдат пренасочени пред Здравното министерство. По думите на протестиращите всичко направено е една голяма крачка напред, но става проблемът с ТЕЛК-овите решения.

"Стъпки за промяна в медицинската експертиза бяха направени с измененията в наредбата за медицинската експертиза, които бяха гласувани от българското правителство и които са в сила. Там се промени начинът на оценка. Имаше промени и по отношение на ТЕЛК-овите състави", допълни министърът.

Той обясни, че предложенията на майките са за една по-цялостна реформа в медицинската експертиза, която те ще отстояват като следваща стъпка за цялостна промяна. Законите за хората с увреждания и за личната помощ не уреждат ТЕЛК-овите решения. Според министъра реформата ще продължи и това, което са постигнали заедно през тази година, ще се затвърди и през следващата.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани