Галерия „Графикарт“ представя Онник Каранфилян с новата му изложба „Outlet – Ok?"

17:50, 30 ное 22 / Култура 25 898 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Галерия „Графикарт“ представя новата изложба на Оник Каранфилян „Outlet – OK?“ от 1 декември 2022 г. до 15 януари 2023 г.

Какво е „оutlet“? Всеки средностатически човек може веднага да обясни думата - това е магазин за стока, която е останала от минали колекции на дадена марка. Всъщност това е само едно от значенията на тази дума. Според речника на Кеймбридж това е метод, чрез който могат да бъдат изразени емоции, енергия или способности. 

В новата си изложба „Outlet – OK?“, Онник Каранфилиян за пореден път изразява себе си и своето виждане за света и за живота. Той е разказвачът на съвременния живот, участва активно в него, но наблюдава и отстрани - какво се случва с хората и най-вече с младото поколение. Модернизацията е завладяла човека, губейки себе си в желание за притежание на хора, предмети и чужди животи. Това провокира да се говори с всякакви изразни средства, а при Онник те могат да бъдат - офорт, суха игла, акватинта, мецотинто, релефен печат, компютърна графика…  Изключително разнообразие от похвати и техники, с които усещаме богатството на изразния език на автора.

Неговото творчеството винаги е било символно. Всяка фигура, чертичка и дума са на правилното място, за да може зрителят да прочете разказа.

Както Любен Дилов - Син споделя: „Без изключение всяка негова изложба е част от голям и вълнуващ разказ, със собствена драматургия, основана на обрати, сблъсък и развитие на характери. С ярки сюжети, развиващи се в дълбочина – на авансцената на платното и на заден план. И във времето, и в пространството.“

Зад думата „outlet“ откриваме още едно значение и то е „отдушник“. Това значение също може да се интерпретира в предстоящата изложба на Онник „Outlet – OK?“, защото се вижда, че е от душа - оставил е душата си в нея и е готов да я покаже на зрителя. Тази изложба е „отдушник“ на темите, които винаги са го вълнували. Някои от тях вече са „говорени“, други ги е доразвил, а трети са изцяло нови. Минало, настояще и бъдеще се сливат в едно, митология, ренесанс и попарт, вплетени със символното значение на животни, птици и предмети се завързват във възела на живота.

Онник Каранфилян винаги е разбирал и играта на живота. Затова и проф. Аксиния Джурова споделя за автора: „Тази игра при Онник се олицетворява с въжето и неговите възли. Възлите, които сами си връзваме, в които се оплитаме и цял живот се мъчим да разплетем. Тръгваш по право въже, после стигаш до неговите криволици, сплитания и ако си съумял да ги разчетеш, отново си се озовал на правия път.“

Вернисажът ще се състои на 1 декември 2022 г. от 17:00 до 20:00 часа в галерия „Графикарт“ на ул. Златовръх № 50 в София.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама