Комиксите „Дъга” се завръщат този декември

16:53, 25 ное 22 / Култура 25 2141 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

„Дъга“ се завръща с нова надежда за комикс културата в България и нов формат от артисти, готови да поемат щафетата.

„Дъга“ ще започне своя нов живот на 6 декември, по време на Софийския международен панаир на книгата в Националния дворец на културата от 19:00 часа. Ще приеме формата на антология от съвременни български комикси, почти 20 години след последното си издание. 

Емблематичното издание и име „Дъга“ ще се стопанисват от гражданско сдружение „Комикс Манифактура“, а пък Том 1 се издава от партньорите на сдружението – издателство „Потайниче”. „Комикс Манифактура“, от своя страна, има за цел да опазва миналото ни комикс наследство и да предаде щафетата на новите поколения. 

Том 1 беше изготвен от Андрей Андров, редактор и координатор на проекта, Джулиано Димитров, визуален редактор, Денис Българанов, редактор и коректор, и Стефан Митов, графичен дизайнер. 

Изданието ще е достъпно на панаира, както и в книжарската мрежа в страната. За най- нетърпеливите предпродажбите са вече отворени. 

В това издание…

В този първи том читателите могат да открият 9 комикса, някои рисувани от ветерани в сферата и други – от свежи новобранци. 8 са праволинейни, докато 9-тият е комикс игра тип „избери сам своето приключение”. 

Изданието включва комикса „Бонзай” от автора на „Бион”, Даниел Атанасов – Сатанасов. „Бонзай” разказва предисторията на Гентацу и как е станал малък грубиян.

Между страниците на Том 1 ще откриете и две неиздавани в България досега истории от сръбската поредица „Вековници” на Марко Стоянович, с художник Иван Беров. Също така, комиксът „Русалии” от Мая Бочева. 

Останалите комикси са от дебютиращи автори и колективи и включват:

- „Пирамидата” - сценарий - сценарий Андрей Андров, илюстрации - Джулиано Димитров; 

- „Разни Фантасмагории” -  сценарий - Мартин Черногорски, илюстрации - Маргарита Стефанова;

- „Без титла” - автор - Калоян Томов;

- „Прокълнатият Сапфир” - сценарий - Емануела Кръстева, илюстрации - Антонио Стефанов;

- „Лехаш”  - автор и молив - Лорд (легално погледнато) Лъчезар Стоянов, колориране - Калоян Томов. 

Как се е стигнало до тук?

Андрей Андров, Председател на сдружение „Комикс Манифактура“, разказва: Идеята за възраждане на емблематичното списание се зароди с въпроса „Няма ли да е яко да видя нов брой на „Дъга“? Мухата ни пусна нашият приятел Симеон Захариев. Това ни запали и постепенно започнахме „да откриваме топлата вода” за това как се прави „Дъга”. Две години и една пандемия по-късно, най-накрая можем да му се порадваме. По пътя имахме честта и удоволствието да се запознаем с хора, които ни подкрепиха, като Христо Пацов от издателство „Потайниче”, без когото нямаше да се справим. Срещнахме и творци от всяко минало поколение на списанието, които ни дадоха толкова много знание, опит и подкрепа. За това сме им вечно признателни. С  тях се появиха и свежите ни таланти, които работиха неуморно, за да създадат истории и да захранят новото поколение на комикси в България. 

Христо Пацов от издателство „Потайниче” казва: Изключително съм радостен да участвам в продължението на легендарното списание „Дъга" от моето детство. С огромен ентусиазъм и отговорност поемам неговото издаване. Българските комикси заслужават по-голямо присъствие на книжния пазар и се надявам с това издание да допринесем за тяхната популярност. Благодарен съм на отдадените на идеята колеги от „Комикс Манифактура”, които успяха да осъществят този нелек проект! 

Какво е „Комикс Манифактура”?

Като сдружение, „Комикс Манифактура“, от своя страна, си е поставило за цел да не приватизира българската комикс история, а, напротив, да я държи отворена за цялата общност. Освен с издаването на комикси, то има за цел да запази историята на българските комикси. 

Също така има и законова рамка, която позволява управители и членове да се сменят по демократичен път. Това го превръща във факла, която можем да предадем нататък. Вратите на сдружението ще бъдат отворени за автори, художници и фенове, които искат да участват в нашата споделена комикс история и нейното бъдеще. Същото важи и за страниците на „Дъга“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама