Късо кино за дългите дни у дома

20:56, 13 апр 20 / Култура и наука 25 2830 Даяна Дюлгерова
Снимка: Pixabay

Късото кино се гледа бързо и успява да откъсне човек от мрачните му размисли по време на изолация. Така Юлиян Спасов представи каузата "Кинематограф БГ" -  платформа за късометражно кино, която от 1 март насам всеки ден представя по едно филмово заглавие от света на "малкото кино".

Първоначалният замисъл е бил кампанията да продължи един месец, но след удължаването на извънредното положение и интереса към българските филми, тя е била удължена.

„До този момент сме качили 44 български филма. Всеки ден в 8 качваме по един нов“, разказа Юлиян Спасов пред БНР. По думите му късометражната кино форма е по-стара от "голямото" кино, но не е разпространена и не се излъчва системно по телевизиите.

Откъси от най-хитовите постановки на Народния театър онлайн

„Повечето филми, които качваме, са игрални с художествени сюжети. Може би това очарование идва от факта, че късото кино всъщност се радва на по-голяма свобода. Авторите там не са обременени с проблемите на мащабните продукции. "Голямото" кино върви ръка за ръка с големи пари, които пък вървят ръка за ръка с големи отговорности“, коментира Спасов.

„Късото кино се оказва израз много по-често на неща, които не биха били продадени на медийния пазар. Затова там можем да видим идеи, които са лични. Късото кино е като някакъв остров. Там виждаме страшно много ситуации и идеи, които не се разглеждат толкова в голямото кино.“

Столичните театри вече са достъпни и онлайн

Анимацията „Карантина“ е излязла преди броени дни. „Като че ли тя не е толкова за коронавируса, колкото за човешката реакция. Разглежда ситуацията на един-единствен човек. Надниква по-интимно в домашната обстановка и всичките фини мрачни нюанси, които всеки един от нас преживява“, допълни основателят на платформата за късо кино.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!