Големите кавички на седмицата (26 - 30 октомври)

10:00, 31 окт 20 / Големите кавички 25 2415 Шрифт:
Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (19 - 23 октомври)

Ако през септември, когато имахме най-слабото разпространение на коронавирус в Европабяха взети мерки да се носят маски на закритоможе би нещата сега нямаше да бъдат така драстични...Сега и противогази да сложим, до 14 дни няма да имаме дори и тенденция за намаляване на случаите”. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Според специалиста мерките трябва да бъдат „дозирани“ така, че да се спазват. „Защото най-вредното са ненавременните и половинчати мерки”, коментира той. По думите му ситуацията у нас варира от пълно неглижиране до пълна паника

"Държавата не е само ресторанти и театри. Трябва да разберем и да осъзнаем, че има тежка болест и трябва да запазим хората живи – основно. Никаква файда няма от забогатяващ ресторантьор мъртъв, отколкото жив – по-беден", коментира бившият министър на културата Вежди Рашидов.

Според него е грешка, че културното министерство не глобява протестиращите, които замерят паметниците на културата с яйца. „Искам да видя какво улицата предлага като послание. А това, което предлага е яйца по паметници на културата. За съжаление, институциите от страх не работят. До днес 100 пъти да съм глобил инициаторите, които хвърлят павета и яйца по паметници на културата“, закани се Рашидов.

Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна“, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред „Свободна Европа“.

Той аргументира идеята си така: „Сега аз съм в карантина, представете си, че затворим цялото здравно министерство, защото министърът е общувал с премиера или неговите заместници са общували с него. Кой ще движи нещата?”.

"Досега не бях чува някой държавен бюджет по света да е антипандемичен". Така икономистът проф. Боян Дуранкев коментира подготвяния държавен бюджет за 2021-ва година. Той добави, че вече са минали 7 месеца от пандемията, а пак управляващите са се оказали неподготвени.

Според него този бюджет  почива на неточна диагностика на състоянието на българската и европейската икономика в момента. 

"Бих казал, че ми липсва Влади Горанов (бивш министър на финансите в настоящото правителство на Бойко Борисов - б.р.). Той щеше някои мерки да ги прокара по-твърдо и да спе това безразборно предизборно харчене", коментира професорът и добави, че и във времената на Тодор Живков не е имало такова харчене.

„Пазете се много, защото това си е гадно. Спазвайте карантината, защото ви следят. А ние не сме богопомазани като президента Радев – нашите служби само на него да му дават един ден карантина, сякаш е извънземен. То и за това се разделихме с шефа на РЗИ – не може да делиш хората…“. Думи на премиера Бойко Борисов, който е поставен под карантина след положителен тест за коронавирус.

„Но това е разликата между Европа и България – законът е само за тези, които не харесваш. А иначе законът можеш да си го погазваш, когато искаш от високата позиция. Затова в Брюксел говорят за борба с корупцията по високите етажи – с тези, които се имат за недосегаеми“, коментира още той

Ние сме готови да ринем Авгиеви обори, наясно сме къде са Авгиевите обори, много добре познаваме това гюбре. Платили сме си цената и имаме конкретна програма как да го направим, за разлика от всички останали". Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира готовността на коалицията за явяване на избори.  

„В квантовата физика има един известен експеримент – котката на Шрьодингер. Това е логическа фикция – котката на Шрьодингер в един и същи момент е едновременно жива и мъртва. Ние се намираме в сходна ситуация, защото ако следваме призивите и препоръките на президента - това, което правим, е едновременно правилно и неправилно.“ Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на критиките на държавния глава Румен Радев, че бюджетът на правителството за догодина е разоряващ.

Дончев обясни, че заложените харчове в Бюджет 2021 са в отговор на призивите на Радев от пролетта за по-голяма помощ за хората и бизнеса. „По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболявания, само че аз се боя, че нашата демокрация има низ болести. Като почнем от политическата дислексия и стигнем до политическата амнезия. Много често се случва не само хората, а даден политически представител да забрави какво е казал преди няколко месеца.", коментира той по адрес на президента.

"Ако хората са доволни от 30 години управление и искат да си върнат старите министри, това си е техен избор. Така ще живеят зле. Ако изберат мен, ще живеят добре, ако не ме изберат - аз ще живея добре". Думи на лидера на ПП "Воля" Веселин Марешки, който обясни, че няма намерение да убеждава гласоподавателите да му повярват отново за предстоящите парламентарни избори.

„Аз вярвам в нещата, които правя. Вярвам, че на България ѝ трябва време да се промени и да стане по-силна. А промяната, която аз мога да направя със структурата, която аз представлявам, е справедливост чрез правосъдие. Може би това е моята карма“. Думи на главния прокурор Иван Гешев в документален филм за рода Гешеви - "Не бягам, а се бия", на телевизия "България 24". 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Петър 08:14, 04 ное 20

Христо Иванов щял да рине обори, ами той само за това става. Краткият му престой във властта преди години го показа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама