Окончателно: Съдът обяви части от българския акт за закона „Магнитски“ за нищожни

18:20, 01 юни 22 25 1199 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Два различни петчленни състава на Върховния административен съд потвърдиха решенията на тричленните състави от 3 февруари тази година, според които части от българския списък със санкционирани фирми по закона „Магнитски“ са нищожни, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

Решенията са свързани с две административни дела, образувани по жалби на Ирена Кръстева и на „Интернюз 98“ ООД със съдружници Елена Динева - жената до Васил Божков и „Нове интернал“ ЕООД заради наложени санкции по Закона „Магнитски“.

Това са първите окончателни решения по общо над 60 дела, образувани във ВАС заради санкции по американския глобален закон. 

С решенията на тричленните състави по тези дела бяха обявени за нищожни точки 1, 3 и 6 от Решение № 441 от 4 юни 2021 г. на Министерския съвет на Република България за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица. Причината е, че няма български закон за санкции, които да следват от американския глобален закон „Магнитски“. 

Петчленните състави на ВАС приемат мотивите на тричленните състави, че актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност. „Не е спазено и изискването той да е издаден въз основа и да не противоречи на нормативен акт на ЕС, на Конституцията на Република България, на национален закон, или на международен договор, ратифициран от страната ни“, отбелязват магистратите. 

„В случая безспорно е установено, че липсва конкретна правна норма, която да овласти Министерския съвет да издаде оспореното решение. Посочените общи разпоредби на Конституцията и на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация не определят материалната компетентност на Министерския съвет, нито цитираните Глобален закон "Магнитски", Конвенцията на ООН за корупцията и регламенти на ЕС“, пишат от ВАС. 

„Липсата на нормативна основа за издаването на акта е и липса на материална компетентност, която винаги води до нищожност на издадения акт, какъвто е и този случай. В тази връзка обосновано съдът  в обжалваната част на решението си пред настоящия съд е приел въз основа и на Тълкувателно решение № 2/1991 г. на ОСГК на ВАС, че всяка некомпетентност води до нищожност“, допълват от ВАС. 

Предисторията

Припомняме, че точно преди година САЩ обявиха трима българи, които попадат под санкциите на Глобалния закон Магнитски - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Като реакция Министерски съвет прие решение Министерството на финансите да публикува списъци на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC). Именно това решение предизвика оспорвания в съда, както и тези за незаконност на каквито и да е било действия на основание на американски санкции от страна на българските власти и институции, припомня News.bg.

От прокуратурата обявиха, че са поискали допълнителна информация от американските власти, свързана с основателността на наложените санкции не само по Магнитски, но и за постановлението на Държавния департамент на САЩ, с което са налага забрана за влизане на пет лица и техните семейства на територията на Америка. В края на миналия месец от прокуратурата обявиха, че са разпитани всички лица с наложени санкции с изключение на Васил Божков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама