Пеевски нямал нищо общо с ДПС

10:05, 29 юни 21 / Новият парламент 25 3325 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като бившият депутат и бизнесмен Делян Пеевски бе включен в „черния списък“ по закона „Магнитски“ на САЩ и служебното правителство посочи свързаните с него лица, майка му Ирена Кръстева се разграничи от сина си и фирмите свързани с него. Сега и ДСП последва примера ѝ.  

Братя Найденови и майката на Пеевски в „черния списък“ по закона „Магнитски“

По време на предизборна среща с младежи от Хасково, лидерът на Движението Мустафа Карадайъ публично обяви, че Пеевски нямал нищо общо с партията. Г- н Пеевски не е бил член на ДПС, но той е мой приятел и един от близките хора до ДПС от 2008 г. Стана част от гражданската квота и активно сме работили в защита на демокрацията в България и евроатлантическата ориентация на България“, заяви Мустафа Карадайъ. Ние се познаваме с него от 2000/2001 г. Г-н Пеевски никога не е участвал във взимането на политическите решения в ДПС, защото партията функционира съгласно решенията на своите колективни органи“, допълни той. 

Българските банки вече блокират сметките на санкционираните от САЩ

Карадайъ смята, че законът  „Магнитски“ e „инструмент за политически решения“. „Има една група в България, къде на шега, къде на майтап, си позволявам да ги наричам Организирана престъпна група в политиката за последните 30 г., които воюват с нас най-вече след 1999 г. насам и онова, което правят се опитват да го лепят като етикет на нас“, обяви лидерът на ДПС.

Нашата официална позиция е за реда, за законността, за върховенството на закона, за демокрацията и принципите й, никой на нас не може да ни чете лекции, защото ние сме свалили комунистическия режим и сме докарали демокрацията в нашата родина България. Това са общи принципи, за които ние работим и ги поддържаме, но ние очакваме да видим факти и доказателства“, изтъкна Карадайъ.

Според него за всеки може нещо да се твърди и в това отношение Пеевски не правел изключение. А докато нямало факти и доказателства, той оставал приятел на ДПС. Ние не си изхвърляме приятелите на база твърдения, а напротив правим политика на база факти, а не на внушения“, каза Карадайъ, цитиран от „Сега“.

Припомняме, че досега ДПС винаги са защитавали бившия депутат Делян Пеевски и са отстоявали неговата невинност. Ден след като САЩ го санкционираха, от Движението отново излязоха със силна позиция в негова защита. Те се обявиха за изкореняване на корупцията, но поискаха факти и доказателства, които са мотивирали решението за санкциите срещу бизнесмена. Докато не получат такива обаче, от партията обявиха, че ще останат солидарни с личната позиция на Делян Пеевски. А той нарече включването му в „черния списък“ „абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон акт“. 

В позицията на ДПС се цитира определението за корупция по българското законодателство, според което „по смисъла на този закон (ЗПКОНПИ) тя е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт, нарушава или не изпълнява служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица“. Тогава от партията припомниха, че Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 г. досега, освен че е бил народен представител от ДПС. 

Липсата на Пеевски от листите на ДПС

След като години наред Пеевски бе издиган от Движението за депутат, на предните избори на 4 април, той отсъстваше от листите на партията. В сегашните също го няма. 

Дали изваждането му от политиката на партията е с имиджова цел и за спечелване на повече гласове и симпатии сред останалите партии - предстои да разберем. Факт обаче е, че в миналия парламент всички депутати се дистанцираха от ДПС. В сегашната капмания отново никой не желае и да чуе за евентуално обединения с тях, по каквито и да е въпроси и политики. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама