Теодор Ушев пред ТОПНОВИНИ: Във филма ''Физика на тъгата'' вложих много труд и сълзи

15:30, 27 ное 19 / Култура 25 7083 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Дълги аплодисменти изпълниха НДК на 17 ноември, когато се състоя вечер, посветена на Теодор Ушев под наслов ''Нарисувай ми тъга''. Беше представена прожекцията на най-новия му филм ''Физика на тъгата'' по едноимения роман на Георги Господинов.

Това е втора творческа среща между двамата след ''Сляпата Вайша'', който бе номиниран за ''Оскар''.

Повече за тъгата и изкуството разказа пред ТОПНОВИНИ българският аниматор Теодор Ушев:

Разказ за какво представлява филмът ''Физика на тъгата''?

Лабиринт. Капсула на времето. Или просто персонален разказ за търсенето на идентичност, в търсенето на щастие.

Това е втората Ви творческа среща с Георги Господинов. Как събирате историите си?

Те сами се събират, както нашето събиране на сцената на НДК след премиерата на филма в София. Непредвидено, спонтанно, без предварителни уговорки. Всичко е интуиция и съучастие.

От тъгата ли се ражда изкуството?

Изкуството се ражда от ума, сърцето и ръцете на човека. Но тъгата е състояние, което захранва желанието да твориш. Изкуството възниква от невъзможността да излекуваш тъгата си.

Филмът ''Физика на тъгата'' ли е най-амбициозният Ви проект?

Да. В него вложих много труд и сълзи.

Какво представлява техниката енкаустика и защо решихте тя да е в основата на филма?

Енкаустика идва от древногръцки. Значи буквално "горещ восък". Рисува се с нагорещен, втечнен восък, размесен с пигменти. Изключително трудна техника. Вдъхнових се от древните египетски художници, които, посредством нея, са рисували портретите върху саркофазите на починалите. Тези саркофази са вдъхновили също хората, които са измислили първите "капсули на времето". Така концептуално техника и съдържание просто се срещнаха.

Филмът получи ли някакви критики след първата прожекция у нас или само положителни отзиви?

Приемът на филма в България надминава всичките ми очаквания. Получих много сърдечни думи, писма и съобщения. Абсолютно непознати хора ми писаха със супер възторжени отзиви, което, разбира се, ме радва изключително. След прожекцията имах среща с ученици и студенти - колеги от художествени училища, присъствали на прожекцията. Попитах ги дали има някой, който не е харесал филма. Едно момиче вдигна ръка. Разбира се, проведохме интересна дискусия. Това, което каза, беше изключително добре мотивирано и обосновано, за което й благодаря. И общо взето би било основателна причина един професионалист да не хареса този филм. Ако не беше това момиче, щях много да се притесня. Винаги има нещо съмнително в това всички да харесват едно художествено произведение.

Да очакваме ли още прожекции на ''Физика на тъгата''? Ако да, кога?

Поради интереса към филма, ''Киномания'' програмираха още една прожекция на френската версия на филма, разказана от Ксавие Долан, на 30-и ноември в кино ''Люмиер''. Засега това е всичко, което успяхме да уредим от дистрибуторите ми от Националния филмов борд на Канада. Може би във Варна и Пловдив, но това все още не е окончателно договорено.

''Сляпата Вайша'' имаше голям успех. Доколко това помогна на следващите Ви проекти и кое е следващото нещо, към което се стремите?

Успехът на "Сляпата Вайша" ми отвори широко някои врати. Появиха се нови възможни проекти. Със сигурност, това помогна за ангажирането на звезди като Росиф и Доналд Съдърланд, Ксавие Долан. Имам много идеи и следващи проекти. Надявам се да успея да снимам най-накрая и филма по романа "Пумпалът" на Владо Тодоров, много искам. Ако мога да се впусна в театъра, имам много идеи за експериментални постановки.

Какво бихте казали на младите творци, които преоткриват себе си?

Ако наистина търсят и се преоткриват, това е добре. Не ми остава нищо друго, освен да им пожелая да продължат да го правят и когато станат известни и улегнали творци. Промяната и непрекъснатото желание за самоусъвършенстване са в основата на всеки успешен и дълголетен творчески живот.

Още по темата:

Георги Господинов пред ТОПНОВИНИ: За тъга се пише с много смелост, разказвайки личната си история

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама