15-минутния град

06:22, 02 мар 23 / Свят Шрифт:
Станислав Бояджиев

Градското планиране като обект на конспиративна теория

На пазара за конспиративни теории се появи ново твърдение за таен заговор, при това от неочаквана посока. Произлиза от една без съмнение добронамерена концепция с автор, прочулият се напоследък урбанист, Карлос Морено. Роден в Колумбия, а днес професор в Сорбоната, той представи през 2021 година идеята си за 15-минутен град. Интересният проект влезе в полезрението и на най-младата партия у нас – Спаси София. По време на учредителния конгрес на новата политическа формация концепцията за 15-минутен град бе представена в положителна светлина и делегатите изявиха намерение да се работи в тази посока.

Всичко това е на фона на, меко казано, недружелюбната към всички атмосфера в столичния град: разнебитени тротоари, по които да се спъваме; шахти, в които да пропадаме; недостиг на места за паркиране, провокиращ шокираща изобретателност от страна на шофьорите къде и как точно да оставят автомобилите си. Не може да подминем и прословутите ремонти на ремонтите. Това, разбира се, далеч не е всичко!

Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова

Но в конкретния случай не лошата градска среда провокира създаването на конспиративна теория, а обратното – желанието за подобряването ѝ. Според разпространяващото се твърдение "те, заговорниците" са създали международна "социалистическа концепция", която "ще ни струва личната свобода". И ако доскоро теориите, обясняващи ни, че Земята е плоска и че американци никога не са кацали на Луната, се споделяха в социалните мрежи и разпространяваха от съмнителни сайтове, то абсурдните обвинения срещу 15-минутния град се чуха дори в британския парламент.

Към какво е отправена атаката

Конспиративната теория гласи, че целта е създаването на гета – сталинистки градове, и тотален контрол над гражданите, които не трябва да се отклоняват на повече от 15 минути от домовете си. Анонимните автори ни предупреждават, че ще се окажем в капан. Подобно на фалшивите новини тези твърдения също се разпространяват бързо, печелейки многобройни привърженици. Изопачава се не само идеята на Морено, но и политиките, насърчаващи използването на градски транспорт, както и ограничаването на движението на автомобилите. "Лошите" са в правителството и градските власти. Целта им е да ограничават свободите! Желанието за по-чист въздух и здравословен начин на живот се подменя с т. нар. конспиративни теории от провиждащите зли намерения.

А концепцията всъщност е за градско планиране, което да позволява на жителите на даден град за 15 минути да стигат пеша или на велосипед до места, където да получат здравна помощ, възможност за пазар, достъп до образование, работа и различни видове забавления за прекарване на свободното време. Проектът акцентира върху живота на хората, а не върху движението и паркоместата на автомобилите. Не е изненадващо, че идеята се радва на сериозно внимание и одобрение в европейски столици като Париж, Копенхаген и Амстердам. И няма как да е иначе, особено след преживяното по време на ограниченията, свързани с COVID, когато мнозина осъзнаха необходимостта от по-голяма близост до магазини и услуги.

Снимка: БГНЕС/Люба Филипова

Както се случва често, именно тези теории катастрофират при сблъсък със здравия разум. Няма как да наречем "изолация" удобството да не използваме автомобили всеки път, когато е възможно, просто защото мястото, до което трябва да стигнем, е на една ръка разстояние. Или пък да виждаме в една добра практика: заговор, отнемане на свобода или затваряне в гето. Сигурното е, че повечето хора предпочитат удобството на малките разстояния, изискващи няколко минути, пред затруднението, породено от далечни дестинации, свързани с финансови средства и загуба на време.

Ето защо транспортното планиране на градовете трябва да отстъпи пред възможността да живеем в една далеч по-хуманна, чиста и удобна среда. Така нелепите фантазии на конспиративните теоретици ще отстъпят пред реалността.
 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анна К. 15:44, 02 мар 23

Удобството е нещо към,което всеки се стреми. А в големите градове, то не е само желание, но е и необходимост. Тази стратегия изглежда ефективна. Иска ми се да видя как би била приложена в София

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама