Отбелязваме 156 години от рождението на Алеко Константинов

10:07, 13 яну 19 / Култура и наука 25 635 Topnovini
1

Отбелязваме 156 години от рождението на Алеко Константинов.

Известният български писател и общественик е роден на 13 януари (1 януари по стар стил) през 1863-а година в семейството на видния свищовски търговец Иваница Хаджиконстантинов, а по майчина линия произхожда от голямата видинска фамилия Шишманови.
Днес в града работи единствената у нас къща музей на Алеко Константинов, в която се пазят негови вещи, книги, записки и стъкленица със сърцето му.

Община Свещов обяви културната програма „Алекови дни 2019“ за честването на годишнината от рождението на Алеко Константинов.
В рамките на програмата  в града на Щастливеца бе открит Туристически информационен център с гост на събитието министърът на туризма Николина Ангелкова. Кулминацията на честванията е благотворителният концерт „Империята на мюзикъла“, с който се набират средства за преиздаване на фототипното издание на  книгата „Бай Ганьо“ от Алеко Константинов.

Алеко Константинов е автор на пътеписи за красивата българска природа, на разкази, както и на множество фейлетони. "Пази, боже, сляпо да прогледа", "Разни хора, разни идеали", "Страст", "Честита Нова година!" са емблематични за Алековия граждански патос и за тънкото му чувство за хумор, ирония и самоирония, които го правят четен и до днес. Превежда от руски и френски език.

Алеко Константинов е убит на 34-годишна възраст при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани