Давутоглу: Няма да се извиняваме, че защитихме територията си

15:51, 30 ное 15 / Свят 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма държава, която може да ни накара да се извиняваме, че защитихме територията си, каза турският премиер Ахмет Давуоглу след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, която се състоя в Брюксел, съобщава сайтът haber.sol.org.tr.

Позицията на Анкара е, че нито Давутоглу, нито който и да е друг представител на правителството, може да даде поисканото от Москва извинение, защото военните са си свършили работата.

Отношенията между двете страни се изостриха, след като миналия вторник турски военни свалиха руски бомбардировач Су-24 с обвинение, че е преминал през въдушното пространство на страната.

Министър-председателят на Турция заяви, че въздушното пространство е суверенна територия и обстрелването на изстребителя е защитен акт. Южната ни съседка е категорична, че сваленият руски бомбардировач е нарушил въздушното й пространство, а тази теза бе подкрепена още веднъж от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който определи Турция като "важен съюзник" на Алианса.

Анкара няма намерение да повишава и раздухва напрежението и очаква Москва да направи същото. "Готови сме да водим диалог с руснаците на всякакво ниво", коментира премиерът.

"Докато в Сирия продължават да воюват две коалиции предотвратяването на подобен тип инциденти ще бъде много трудно", заяви още премиерът и определели случилото се като "злополука".

След срещата Давутоглу изрази надежда подобни инциденти да не се повтарят и заяви, че има желание това да се обсъди и с руската страна, както и преразглеждането на санкциите на Русия към Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама