,,Американците са с вас и светът е с вас“

12:31, 21 фев 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Неочакваното посещение на Джо Байдън

Измина почти година, откакто започна войната в Украйна. Преди да се разрази мнозина на Запад все още се съмняваха във възможността за възникване на конфликт с такъв мащаб. Въпреки това позицията на Америка бе категорична – задаваше се война.

Година по-късно, на 20.02.2023 година, американският президент Джо Байдън предприе неочаквано посещение в украинската столица Киев. Там той проведе среща с Володимир Зеленски – президента на Украйна. 

Това е първата визита от 15 години насам на американки президент в страната.

В момент, когато западните съюзници се стремят да представят единен фронт срещу Русия, президентите на САЩ и Украйна проведоха срещата си в двореца ,,Марински“, в сърцето на украинската столица, в знак на подкрепа. Оттам Байдън обяви, че САЩ ще отпуснат допълнителна помощ от 500 млн. долара, която ще се състои от снаряди за гаубици, противотанкови ракети, радари за въздушно наблюдение и друг вид помощ, която не включва оръжия. Също така ще има и нова доставка на ,,критично важно оборудване“, включително артилерийски боеприпаси и противотанкови системи. По неговите думи се очаква през тази седмица да бъдат обявени допълнително санкции срещу компании и елити, които подпомагат руската дейност.

Посещението се случва в момент, когато в цялата страна е обявена въздушна тревога. Официални лица в столицата Киев отправяха предупреждение през последните дни, че  рискът от нападения от страна на Русия се увеличава с наближаването на 24 февруари, когато ще се навърши година от нахлуването й в Украйна. По план американският президент трябваше на 20 февруари да пристигне в Полша, където ще проведе среща със съюзниците на САЩ в Европа, за да потвърди ангажимента на САЩ към европейската сигурност и подпомагане на Украйна. Пътуването му към Полша се отложи за по-късно през същия ден.

,,Когато Путин започна инвазията си преди година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надвие. Но той жестоко сгреши“, каза Джо Байдън в изявление.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски заяви, че посещението на американския президент е знак за подкрепа за всички украинци в момент, в който в Украйна се решава съдбата на международния ред.

Защо ни е важно

Провеждането на посещението на американския президент в навечерието на годишнината от началото на войната е знак за предупреждението, което САЩ директно оправя към Русия. Визитата предхожда с ден годишното обръщение на руския президент Владимир Путин пред двете камари на Федералното събрание на Русия. Очаква се тази реч за състоянието на нацията да определи както хода на войната, така и бъдещото развитие на  международните отношения.

При евентуално разрастване на конфликта САЩ няма да се поколебае да предприеме необходимите ответни мерки.

Снимка: ЕПЕ/БГНЕС

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Светльо 09:26, 24 фев 23

Кога ли американците отново ще изоставят поредната си кауза

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама