Гърция поиска от Европейския съюз двугодишна програма за спасението си

18:14, 30 юни 15 / Свят 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърция поиска нова двугодишна програма от Европейския съюз за спасяване на страната. Това става броени часове преди изтичането на крайния срок за сключване на сделката между държавата и кредиторите й.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас е помолил за помощ от Европейския механизъм за стабилност. Искането е за покриване на всички финансови нужди на страната в следващите две години, заедно с план за преструктуриране на дълга, съобщиха от гръцкото правителство в специално писмо.

Кабинетът ще търси споразумение в рамките на еврозоната, от която Гърция не иска да излиза. Интересното е, че Ципрас не включва в предложенията си някои от мерките за икономическа реформа на европейските кредитори. Именно те са в основата на големите проблеми между тях.

Това е поредният опит на южната ни съседка да принуди международните кредитори, след като разговорите се провалиха през уикенда. В опит да оставят Гърция в еврозоната, хиляди излязоха на протест тази вечер в най-големите градове на страната. Те настояват Гърция да се съгласи да спази изискванията и да плати това, което дължи на кредиторите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама