Футболът като идентичност

22:50, 09 мар 24 Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Футболът не е само спорт, той създава общности. Попитайте всеки футболен фен за неговата страст и той най-вероятно ще ви отвърне, че едни от най-хубавите моменти са онези, които прекарва гледайки мач.

На стадиона, в бара или пред телевизора у дома.

Независимо от резултата, дъжда или слънцето, хора от различни сфери на живота се събират на едно място, за да споделят една и съща обич. Подобна връзка създава нов вид идентичност, която обединява и впоследствие се предава през поколенията.

Снимка: PIXABAY/Ganossi

Ако говорим за европейска култура, не можем да отречем, че футболът представлява културен феномен с дълбоко значение за целия континент. Европейците играят и гледат футбол от векове и това постепенно се превръща в неизменна част от тяхната национална идентичност.

Според учените футболът има уникална способност едновременно да откроява типичните черти на отделните европейски нации и същевременно да укрепя връзките помежду им. Защото самото съществуване на играта зависи от присъствието на ,,другия“. Онзи, с когото се състезаваш.

Снимка: PIXABAY/Phillip Kofler

Именно силата и качествата на „противника“ подхранват това, което подхранва ентусиазма към спорта и предизвиква гордостта на държавите от подвизите на националните отбори.

За разлика от политическите, военните или икономическите ситуации, с които се борим в ежедневието, футболът не се страхува от конкуренцията. Въпреки че едно футболно съперничество може да подпали раздразнението на всяка нация от ,,другите“, от различните от ,,нас“, то възпроизвежда и мощна обединяваща сила.

Снимка: PIXABAY/Damon Nofar

В края на краищата, докато противниковият отбор се различава по култура и език, и двете страни споделят взаимния респект играта.

Днес опитът да се даде точна дефиниция за европейска идентичност все още продължава да бъде предизвикателство.

Причината е проста. Между отделните европейски нации липсва онази връзка на преданост и реципрочност, която изисква класическата концепция за ,,един народ“. В този смисъл и понятието ,,европейски народ“ не може да има същото значение, което се използва в национален контекст.

Снимка: PIXABAY/Peggy und Marco Lachmann-Anke

Търсената обща европейска идентичност не може да се задоволи единствено с общи принципи и традиции сред европейските държави.

Същевременно спортът все повече се превръща в неразделна част от живота на милиони европейци. Той увеличава социалното приобщаване и представлява ключов аспект от икономиките на държавите-членки. И футболът е перфектното доказателство.

Снимка: PIXABAY/StockSnap

Чрез простите си и ясни правила играта преодолява всяка социална, политическа и икономическа бариера. Езикът на футбола, оказва се, е универсален. Дори не е необходимо да владеете местния жаргон, за да играете с топката.

Връзката между спортът и общностите е динамична и непрекъснато се развива - под влияние на културния, икономическия и политическия контекст, в който се гони топката. Но както социалните фактори могат да окажат влияние върху футбола, така и той има потенциала да насърчава социалната промяна.

Снимка: PIXABAY/Joshua Choate

Съзнателно или не и независимо дали сме играчи, фенове или просто наблюдатели, динамичната култура на футбола ни прави участници в изграждането на нов вид идентичност.

Ще бъде прекалено да твърдим, че тя представя всички европейци. Но пък не може да отречем, че има мащабната способност да сплотява огромната част от тях.

В името на една по-добра игра.

Снимка: PIXABAY/Pexels

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 jesous 14:25, 10 мар 24

Google is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.fb.salaryoption1.com

2 Анонимен 12:27, 20 мар 24

Само ЛЕВСКИ!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама