Майсторът и Маргарита

08:50, 20 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Филмът "Майстора и Маргарита" предизвиква фурор в Русия. Докато се изкачва до върховете на местните класации, лентата провокира и оркестрирането на мащабна кампания, която цели да го дискредитира.

Привидно, филмовата адаптация на прочутия роман на родения в Киев Булгаков, не би трябвало да вирее във военновременната Русия на Путин. Но поне засега, близо 4 милиона души вече са я видели.

Някои московчани, припознавайки паралелите с действителността, аплодират бурно. Други са по обрани и просто се дивят, че адаптацията изобщо е стигнала до кината.

Снимка: PIXABAY/Sergey

Но най-войнствените защитници на Кремълския режим са далеч по-емоционални. Военните пропагандатори скачат срещу режисьора и призовават за разследване на филма: "Като се започне от продуцентите и се мине през правоприлагащите органи".

Исторически парадокс е, че Майкъл Локшин всъщност не е руски гражданин. Фамилията e с еврейски корени и навремето бяга от Украйна в САЩ, поради опасения от антисемитизъм. Бащата на режисьора е учен, който в годините на перестройката връща семейството в Съветския съюз!

И преди "Майстора и Маргарита" Локшин публично е говорил против войната в Украйна. "Имах вътрешното убеждение, че филмът все трябва да излезе по някакъв начин", споделя режисьорът в интервю . "Мислех, че е станало чудо, когато се случи. Що се отнася до интереса – трудно беше да се очаква подобна реакция".

Междувременно руските мрежи се оттеглят от разпространението на филма. А държавният филмов фонд, подложен на натиск след премиерата, премахва продуцентската компания от списъците си.

Проектът „Майстора и Маргарита“ стартира през 2019 г. Майкъл Локшин решава, че ще адаптира сюжета на романа в стила на Куентин Тарантино. Но след инвазията в Украйна стартира и агресията на руската цензура.

Снимка: PIXABAY/Joney Brain

Филмът е заснет едва през 2021 и с бюджет от 17 милиона долара е една от най-скъпите руски продукции в историята. Обаче "проблеми" с финансирането на пост продукцията избутват премиерата чак през януари тази година.

Моята позиция беше, че по никакъв начин няма да цензурирам филма. Самият филм е за цензурата.

Според режисьорът с разширяване на репресиите в Русия, животът постепенно започва да имитира изкуството. Така всичко, което преди е било само на кино, оживява в действителността.

Защо ни е важно?

Александър Роднянски, руски култур-емигрант, който е с две номинации за Оскар, говори за филма пред Variety. "Локшин публично се обяви против войната и подкрепи Украйна. Това е единственото му "престъпление" и за това той е изправен пред безпрецедентната кампания на руската пропаганда".

Един от най-наведените застъпници на Путин например, Владимир Соловьов, пита гръмогласно кой е позволил създаването на подобен филм?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexander Shcherbakt

Звездата на руската държавна телевизия е не по-малко любопитна фигура. Шампион по карате, с кариера в Ленинския комсомол и докторантура по "Икономика на капиталистическите държави" от Академията по обществени науки на ЦК на КПСС.

Вилата му на езерото Комо е иззета от италианските власти след инвазията в Украйна и санкциите на ЕС. Още преди имотът мистериозно да се запали, Соловьов предупреждава че „бандеровците“ искат да го елиминират физически, защото е "еврейски антифашист".   

Та, появата на „Майстора и Маргарита“ се вписва по удивителен начин в историческия контекст на заетата с денацификация Русия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Aleksandr Rjumin

Нацията не е в състояние да отговори на преследванията, ограниченията и цензурата. А протестите на руските патриоти са подложени на полицейски терор. И всичко в романа, респективно във филма, само доказва колко много Москва от 30-те години на миналия век, съвпада със съвременния образ на града.

В опит да проумее идентичността, морала и духовността си, руското общество си задава същите екзистенциални въпроси за природата на доброто и злото, търсенето на смисъл и съществуването на висши сили, за които пише Михаил Булгаков преди век.

Само за месец филмът се превръща от културен в обществен, политически и антивоенен феномен. Може само да се надяваме, че Майкъл Локшин няма да плати горчива цена за това. Защото знаем, че кремълският страп не прощава подобна слава. Справка - Алексей Навални и още хиляди знайни и незнайни...

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Ilnitsky

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:52, 20 фев 24

Интересно защо западните мършояди не реват за Джуалиан Асанж и Едуард Сноудън.За тях те са предатели,защото разкриват мръсните тайни на американците,а всеки руснак,който предава родината си за тях е герой.Не е хубаво да си завират носа във вътрешнополитическите проблеми на суверенна държава,а да погледнат кочината ,в която самите те са затънали от алчност и омраза....

2 jesous 13:55, 20 фев 24

On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.cash.salary49.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама