Върхът на (анти) военния PR?

19:00, 25 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Веднага след като йеменското военно движение Хути отвлича търговски кораб в Червено море и взема 25  заложници, групировката използва локацията, за да запише музикален видеоклип. Елегантната продукция, наречена ,,Оста на джихада“, дава възможност на известен хутски поет  да се изяви и да отправи чутовно послание.

„Смърт за Америка и враждебния Цион!“ и „За Бога, няма да бъдем победени!“, припява Иса ал-Лайт, в синхрон с документални кадри от военни действия с неизяснен произход. В неговите видео клипове може да мернем "армията" на Йемен, Брежнев, и цивилни хора, извърващи "военни" безобразия от всякакъв калибър. Без какъвто и да било ориентир за място, време и произход. 

Източник: YouTube

Музилканите качества на Иса ал-Лайт настрана, хутите отдавна се славят като умели производители на пропаганда. Освен музикалните видеоклипове, в репертоара им попада и създаването на поезия и телевизионни предавания. И факт, те никога не са имали толкова голяма аудитория, колкото сега. Войната в ивицата Газа ги изтласква в центъра на глобалната надпревара за привличане на последователи.

През последните няколко месеца йеменското военно движение придобива световна известност, главно поради ударите, които нанася върху потока на световната търговия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Arhab 

Въпреки че Съединените щати и техните съюзници многократно атакуват групировката, това  допълнително повишава нейния авторитет.

Естествено, лидерите на хутите описват кампанията си като справедлива битка за прекратяване на войната в Газа. Военното движение се възползва от растящия гняв към Израел, за да насочи посланията си не само към ,,братята“ араби, но и към азиатци, европейци и американци.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Arhab 

Защо ни е важно?

Живеем в момент, в който битката за осведоменост е станала по-важна от победа в реална война. Този подход е характерен за съвременния начин на воюване.

Призивът за употреба на сила вече не се счита за достатъчен, за да се спечели окончателна и трайна победа. И военните действия се развиват едновременно на четири фронта - боен, икономически, политически и пропаганден.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Arhab 

От началото на войната в Газа лидерите на хутите се представят като смели аутсайдери и за единствената арабска група, която има смелостта да се изправи срещу Израел и имперската мощ на Съединените щати.

Пропагандата е базирана на чувството за безсилие, изпитвано от много араби, които отчаяно искат да бъде прекратено случващото се в Газа. В този контекст, хутите се вписват в образа на високоморални и надеждни герои не само за арабите, но и за голяма част от човечеството.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Arhab 

През последните десетилетия Близкият Изток не е преставал да е регионът, максимално зареден с вражда и съперничество. И който не успее да контролира информационното пространство, рискува да бъде унищожен точно от него.

Прекрасно съзнавайки тази съвременна специфика, хутите използват всички необходими средства не просто за да оцелеят, а да спечелят надмощие в световен мащаб.

Каквото и да означава това за цивилизацията...

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Arhab 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:50, 26 яну 24

Ако има изобщо нещо хубаво на цялата ситуация в света днес е,че вече на никой не му пука какво точно мислят американците.Най-после страха от Америка изчезна и всяка държава си действа според собствените си интереси.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама