Че на света е Германия...

19:30, 22 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Десетки хиляди германци излизат на улицата в знак на протест срещу крайнодясната партия ,,Алтернатива за Германия“.

Докато юристите обсъждат дали партията може да бъде забранена, политическите лидери предупреждават за фундаментална заплаха за обществото.

Страхът от възхода на крайнодясната партия достига почти до масова паника, след като ,,Correctiv“, малък сайт за разследващи новини разкрива, че е била проведена частна среща между политици, бизнесмени и няколко неонацисти.

Източник: ЕПА/БГНЕС/correctiv.org

Според сайтът целта на тяхното събиране е била да се обсъди план за масова депортация, не само на нелегални мигранти, но дори и на имигрирали в страната немски граждани, за които се смята, че не са напълно асимилирани.

,,Correctiv“ документира срещата с помощта на скрити камери, разкази на свидетели и репортер под прикритие. Тя е организирана от десен зъболекар и бизнесмен, който стои зад успешна верига пекарни. Мероприятието успява да събере около две дузини участници, които предварително са помолени да дарят по 5000 евро.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer 

Срещата се е състояла в елегантен провинциален хотел, намиращ се недалеч от вилата, където преди повече от 80 години нацистки офицери планират планът за избиване на европейските евреи. Или т.нар. ,,окончателно решение“.

,,Ще го кажа ясно и остро: десните екстремисти атакуват нашата демокрация“, заявява канцлерът Олаф Шолц в седмичното си видеообръщение към германците в петък. ,,Те искат да разрушат нашата сплотеност“, допълва той.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Max Leitmeier

Същевременно Рене Шпрингер, крайнодесен член на парламента, публикува в ,,Х“: ,,Ще депортираме чужденците обратно в родните им страни. Милиони от тях. Това не е таен план. Това е обещание“.

Защо ни е важно?

Възходът на крайната десница в Европа не е неочакван. Мнозина анализатори, политици и журналисти отдавна предупреждават, че това рано или късно ще се случи.

Плакат на "Алтернатива за германия" Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan 

Въпросът, който засяга всички, е какъв е мащаба на тази тенденция и какви ще бъдат последиците от нея?

В миналото, за да овладее крайнодесни и радикално леви сили, Германия е упражнявала законов контрол. Но фокусът на държавата е бил повече върху маргинални неонацистки партии и асоциации.

,,Алтернатива за Германия“ обаче се отличава. Яхвайки мощна вълна от антимигрантски настроения, партията успява да си осигури голяма подкрепа и относителна независимост от държавното наблюдение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan 

Антисистемните партии като нея почти винаги получават тласък, когато икономиката на страната се намира в критично състояние. Упорито високата инфлация през изминалата година дава възможност на популисткото послание на крайнодясната сила да намери широк отзвук. Не само сред екстремистката десница, но и сред разочарованите консерватори и онези, които се противопоставят на статуквото.

Нещо повече, тази икономическа нестабилност съвпада с нарастване броя на търсещите убежище в Европа от Южна Азия, Близкия Изток и Африка.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan 

Но настоящите протести, със своя размер и обхват, се превръщат в повратно събитие за германската политика. Тълпите от протестиращи германци са знак, че въпреки наличието на крайна тенденция, значителна част от гражданите не са съгласни Германия да се завърне към фашистките практики от миналото.

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:16, 23 яну 24

Изключително големи усилия положиха Шолц и Урсула за превърнат най-мощната икономика в Европа в разпадаща и да съсипят живота на собствените си сънародници за сметка на Украйна и Сащ.Сега с каквито и мръсни номера да се опитват да злепоставят Алтернатива за Германия,полза няма,тя лавината тръгна и скоро ще ги помете,късно е..... и няма да е само там.....

2 jesous 14:18, 23 яну 24

nice

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама