Кучешка радост

06:45, 15 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:

,,Ядете ли кучета?“ – това е един от най-противоречивите въпроси, които чужденец може да зададе в Южна Корея. А реакцията и отговорът често зависят от възрастта на запитания човек.

Дните на въпроси като този обаче изглеждат преброени.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

По-рано тази седмица правителството на Южна Корея приема нов закон, който забранява развъждането, разпространението и продажбата на кучета за месо. Поне до 2027 г.

Новата мярка предвижда финансови стимули за развъдниците на кучета и ресторанти, които сервират кучешко месо. Основно изискване за получаването ѝ  е представяне на план за постепенно премахване на месните продукти от посочения вид.

Според законодателите през 2022 г. около 520 000 кучета са били отглеждани за консумация в 1150 ферми, а около 1600 ресторанта са продавали кучешко месо. Това подтиква асоциацията на развъдници на кучета да протестират срещу законопроекта с аргумента, че яденето на кучешко месо е въпрос на индивидуален избор.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun 

Те настояват за повече компенсации за фермерите, които ще загубят бизнеса си в резултат на забраната.

Същевременно приемането на закона e забиване на крайъгълен камък за активистите, защитаващи животните, които от години водят кампанията за забрана. От 2015 г. насам те помагат на ферми да прекратят дейността си или да се превърнат във ферми за зеленчуци. Много от фермерите се отказват от животните си, за да бъдат осиновени като домашни любимци.

Защо ни е важно?

Всяка година милиони кучета по света са убивани заради месото им в страни като Камбоджа, Виетнам и Индонезия. С приемането на забраната, Южна Корея се присъединява към един по-положителен списък от страни. Тези, забранили част от културната си традиция в името на невинния живот.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cheong Wa Dae 

В Корея яденето на кучешко месо някога се е смятало полезно, като начин за подобряване издръжливостта на човешкия организъм през влажното корейско лято.

Но това разбиране в наши дни е рядко срещано. Все повече корейци възприемат кучетата като домашни любимци. Това кара много от тях да се застъпят за законодателната инициатива, оставяйки традицията в книгите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

Забраната бележи повратна точка в отношението на Южна Корея към защитата на животните. Решението на законодателите отразява желанието на страната да бъде в крак както с международните норми, така и с ценностите на мнозинството от своите граждани.

Съществуват много стереотипни твърдения за живота на азиатците. Сред тях често попада това за консумацията на кучешко месо.

Донякъде оправдано, донякъде не, това разбиране поставя под общ знаменател множество култури, различни една от западната. Въпреки това една по една азиатските нации продължават да ни опровергават, променяйки и адаптирайки се към международните разбирания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mike Nelson 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама