Южна Африка в търсене на умисъл за престъпление

07:00, 14 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След три месеца обсада и бомбардировки в Ивицата Газа, Израел се изправя пред Международния съд по обвинения в геноцид. Южна Африка твърди, че държавата ,,възнамерява да създаде условия на смърт“ и иска от съда спешно прекратяване на военната кампания.

Представяйки своя случай в съдебната зала в Хага, южноафриканските адвокати използват като доказателство думите на израелски официални лица. Сред тях попада и изказването на министъра на отбраната Йоав Галант, който заявява, че Израел ще наложи пълна обсада на територията, защото се бори с ,,човешки животи“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Remko De Waal

Израел категорично отрича обвинението в геноцид и е готов да представи своята защита във втората част от изслушването във висшия съдебен орган на ООН.

Изслушването ще бъде първия случай, в който Израел избира да се защитава лично в подобна обстановка. Премиерът на страната Бенямин Нетаняху описва производството като ,, Свят, обърнат с главата надолу“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Remko De Waal

,,Израел е обвинен в геноцид в момент, когато се бори срещу геноцида“, казва той, визирайки 7 октомври. Тогава Хамас и други въоръжени групи извършват атаки, които убиват около 1200 души и водят до взимането на около 240 заложници.

Защо ни е важно?

Геноцидът е сред най-сериозните престъпления, в които една страна може да бъде обвинена. Случаят има още по-голямо значение за Израел, основан след избиването на евреите по време на Холокоста.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Remko De Waal

Докато южноафриканското правителство твърди, че преследва своите аргументи за предотвратяване на геноцид, мнозина предполагат, че този акт е мотивиран от дългогодишната вътрешна подкрепа за палестинската кауза, датираща от управлението на Нелсън Мандела.

Съгласно конвенцията на ООН за геноцида, за да бъде оправдано едно обвинение е необходимо до има доказано намерение, от страна на извършителя, да унищожи физически, изцяло или частично, национална, етническа или религиозна група.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robin Utrecht

Умисълът често се оказва най-трудният за доказване елемент. Впоследствие решението на съда е задължително, но той не винаги разполага с достатъчно основания, за да го наложи.  

На фона на това американски и европейски служители също увеличават натиска си върху Израел през последните седмици. Те настояват страната да намали обхвата на военните си операции. И други нации в Близкия Изток, Африка и Латинска Америка продължават да критикуват опустошителната военна кампания в Газа.

Въпреки че съдебното производство по обвиненията в геноцид сигурно ще отнеме години, съдът може да се произнесе по възможни спешни мерки още през следващите седмици.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Remko De Waal

Това надали ще ограничи военните действия на Израел.

Но със сигурност ще успее да нанесе сериозен удар върху международната му репутация. Защото делото не е насочено към конкретните действията в Газа, а към сърцевината на израелската идентичност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама