Финансови регулации с доза Марксизъм

15:40, 15 дек 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Основното теоретично списание на Китайската комунистическа партия представя нова идеологическа рамка за финансовата система, която подчертава върховенството на висшия лидер на Китай и марксистките принципи.

За десетилетието, през което управлява, висшият лидер на Китай Си Дзинпин успява да установи по-строг контрол върху икономиката на страната. Сега обаче председателят показва решителност да увеличи властта си над финансовата система на страната повече от всякога.

От публикация в ,,Qiushi’’, официалният теоретичен вестник на партията, става ясно, че банките, застрахователните фондове, застрахователите и други финансови организации трябва да следват марксистките принципи и да се подчиняват на властта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Luong Thai Linh 

В изявлението се казва също, че речта на председателя Си е: Ценна идеологическа кристализация, формирана от непрестанното изследване на нашата партия по пътя на финансовото развитие с китайски характеристики.

На този фон западни банки като HSBC, BNP Paribas и JPMorgan Chase, които имат значителни операции в континентален Китай, също попадат в обсега на Пекин. Но има и такива финансови институции, които решават да отстъпят. Още през октомври Citibank обяви, че продава своя бизнес за управление богатството на своите потребители в континентален Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Etienne Laurent

Азиатската страна винаги е следяла финансовите компании да следват политиката на Пекин и принципите на партията. Още от смъртта на Мао през 1976 г. И все пак, в продължение на четири десетилетия, партията постепенно разхлабва контрола върху обществото, икономиката и банковото дело.  

Сега, управлението на Си Дзинпин започва да обръща хода на тази либерализация.

Защо ни е важно?

Подобни промени в регулацията на една от най-значимите финансови системи в света сигнализира, че финансовият сектор ще се превърне в обект на все по-строг надзор. Освен това ще бъде принуден да обслужва по-активно правителствените политики.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jerome Favre

Финансовият сектор в страната така или инак не може да настоява за пазарно ориентирани реформи. Нито за максимизиране на печалбите. Затова въвеждането на настоящата икономическа програма е амбициозно, но разочароващо начинание.

Част от целите, заложени в публикацията на ,,Qiushi’’, наподобяват тези, които често се прилагат и на Запад. Сред тях обаче се открояват онези, които призовават за съобразяване със силната роля на китайския лидер, както и на марксистката идеология.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yao Dawei CHINA OUT

Мнозина очакват, че Партията ще започне да диктува цялостно управлението на китайските финанси. Това ще върне Китай към времената отпреди началото на реформите през 1978 г.

Случващото се е модел, който постепенно започва да се проявява в управлението и на други сектори.

Пекин избира да обърне гръб на „западни“ практики, които определя като неприемлив източник на риск. Промяната в перспективата означава, че предстоят множество регулаторни изменения. А официалните публикации доказват, че китайската финансова индустрия потегля в посока различна от тази на САЩ или Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама