Новата посока на ,,Един пояс, един път“

18:23, 18 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Представители на десетки страни се събират тази седмица в Пекин, за да отбележат 10-ата годишнина на китайската инициатива ,,Един пояс, един път“.

Китайският лидер Си Дзинпин излага визията си за обновена версия на своята инициатива, обещавайки продължителна икономическа подкрепа за нациите, които се присъединяват към преработения световен ред на Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andres Martinez Casares

,,Ние не участваме в идеологическа конфронтация, геополитически игри или сформиране на конфронтационни политически клики“ - заявява китайският лидер и представя план за алтернативен път към богатството. Алтернативен на този, предлаган от Съединените щати и други индустриални демокрации.

Всичко се случва в Голямата зала на народа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Guneev SPUTNIK

Там са представители на 140 държави, предимно от Глобалния Юг. Почетен гост на събитието е руският президент Владимир Путин, който също споделя недоволството си от водения от Запада световен ред.

В опит да покаже развитието на инициативата си, китайският президент обещава по-екологична, по-високотехнологична, по-целенасочена и по-взаимосвързана фаза на проекта.

Си Дзинпин описва промените като необходимост в един все по-поляризиран свят, давайки за пример американските и европейските усилия за ,,намаляване на риска“, при веригите за доставки, чрез намаляване на зависимостта им от Китай. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andrey Gordeev SPUTNIK

Защо ни е важно?  

Инициативата ,,Един пояс, един път“ започва като усилие, основаващо се на огромни строителни проекти. Постепенно обаче се превръща в олекотено средство за постигане на геостратегическите цели на Китай, както и в способ за защита от световните санкции.

,,Един пояс, един път“ създава роля за Китай в глобалното развитие, съперничеща с тази на Съединените щати в Световната банка.

Но въпреки цялото влияние, което осигурява на Пекин, през последните 10 години инициативата допринася за достигането на непосилни нива на дълг в десетки бедни страни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andres Martinez Casares

Външнополитическите проблеми на Китай започват да ограничават способността му да проектира финансова си мощ в чужбина. Поради тази причина сега, когато представители на повечето от 150-те държави, принадлежащи към новия Път на коприната, се събират в Пекин, инициативата променя формата си.

Китай осъществява преход от позиция на най-голям двустранен кредитор в света към тази на най-голям събирач на дългове.  

За Китай по-широкото икономическо влияние понякога води до икономически усложнения. От 2019 г., когато се провежда вторият подобен форум, насам много неща се променят и множество страни променят възгледите си спрямо лидерството на Китай и начина, по който той се справя с определени проблеми. Това изменение на позициите сега води до трансформация на метода, по който Китай ще продължи да използва и да продава ,,Един пояс, един път“.

Chinese Foreign Ministeр Wang Yi Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino 

Инициативата на китайския президент Си Дзинпин е много повече от глобален проект за инфраструктура и свързаност. ,,Един пояс, един път“ изразява ясно китайската убеденост в това, че Китай е готов да артикулира собствената си визия и ценности пред света.

Затова новият подход няма да се фокусира върху доминация на световното икономическо развитие, контрол на икономическите правила или усвояване на резултатите от подобни инициативи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andres Martinez Casares

Китай ще продължи да се придържа към принципа на устойчивия дълг. Така ще се възползва максимално се от „сътрудничество“ със задлъжнелите страни и ще постави ударението върху изграждане на контролирана система за инвестиции и финансиране.

Източноазиатската страна поставя началото на нова ера, както за собствената си търговия и растеж, така и за международните икономически отношения.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:59, 19 окт 23

Доживяхме да видим края на еднополюсния модел на света и началото на на новия многополюсен модел.Вчера беше един хубав ден за света.Достатъчен е факта,че нито един арабски лидер не пожела да се види с Байдън,а африканските държави изгониха европейските си колонизатори......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама