Историческият избор на Полша

06:40, 17 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

След като си осигуриха повече места на решаващите общи избори в неделя, Центристките  прогресивни сили на Полша изглежда ще сформират ново правителство в страната.

Това се случва въпреки, че управляващата националистическа партия ,,Право и справедливост“ също успя да събере значителен брой гласове.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tomasz Gzell POLAND OUT

Дълбоко разделеният полски електорат отиде до урните, за да предреши бъдещето на двамата основни съперници. Те предлагат драстично различни интерпретации на най-новата история на Полша и различни визии за нейното бъдеще.

По време на кампаниите си управляващите националисти, които се бореха за безпрецедентен трети мандат, и дясноцентристите се опитаха да сплотят привържениците си, представяйки другия като екзистенциална заплаха за страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Zbigniew Meissner POLAND OUT

За лидерът на ,,Гражданска коалиция“ Доналд Туск, гласуването беше най-важното за Полша след падането на комунизма и жизненоважно за нейното бъдеще в Европейския съюз. Той обещава да подобри отношенията с ЕС и да отключи 36 милиарда евро от фондовете на ЕС.

Парите бяха замразени на няколко пъти заради реформите на националистите от ,,Право и справедливост“.  

Проведените избори ще се запомнят с рекордна избирателна активност. На тях поляците гласуваха за горна камара, Сенат и четири референдума. Специално референдумите отразяваха усилията  на ,,Право и справедливост“ да мотивират гражданския вот.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Grzegorz Momot POLAND OUT

Защо ни е важно?

Гласуването на поляците в неделя се превърна във финална оценка на наследството от прехода след 1989 г. Но резултатът ще бъде от значение не само в страната, а и далеч отвъд нейните граници.

Полша има най-развитата икономика от бившия социалистически блок. Тя е и един от най верните поддръжници в борбата на Киев срещу Русия. Страната прие повече от 1,5 милиона украински бежанци и е основен център за прехвърляне на оръжие и помощ към Украйна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Pawel Supernak POLAND OUT

Въпреки, че през последните месеци лидерите във Варшава остро дебатираха украинското зърно, намеквайки за намаляване на новата военна помощ, страната остава важен стратегически партньор в конфронтацията на Запада с Русия.

Залогът е дали една голяма страна в Европа ще избере пътя към по-малкото демокрация, даже с  опция за връщане и още по-назад - към ценностите отпреди падането на Берлинската стена.

Лех Валенса Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Warzawa POLAND OUT

В този смисъл резултатът от изборите в Полша се превръща в съществен тест за европейския проект и позицията на съюза към автократичните правителства. Като това в Унгария например, където формата на демокрация все още е налице, но същността й отдавна се е изпарила. 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:09, 17 окт 23

Значи демокрация е когато се подчиняваш безропотно на диктатурата на Брюксел,а видиш ли ако някое правителство предпочете да защитава собствения си национален интерес това било по-малко демокрация.....Ето затова обикновените граждани на повечето държави намразиха ЕС на Урсула,въпреки слагаческото поведение на техните правителства.,Все пак говорим за 36млрд.евро подаяние и кой ще се докопа до тях.,просто бизнес,на кой му дреме за някакви си ценности и национално достойнство .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама