Стари разделения, стари опасности

07:00, 08 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Срещата на страните от Югоизточна Азия се състоя на фона на опитите на АСЕАН да убеди световните лидери, че заслужава да играе централна роля в региона. Докато това се случва Китай предупреждава света за нова Студена война.

Говорейки на годишната среща на върха, китайският премиер Ли Цян казва, че държавите трябва да се справят по подходящ начин с различията и споровете. Според него от значение е да бъде предотвратено вземането на страна в блоковата конфронтация и потенциална нова Студена война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adi Weda 

Тази седмица Асоциацията на страните от Югоизточна Азия обсъждат с Китай ускоряването на преговорите по дълго обсъждан кодекс на поведение за водните пътища. На първо място в дневния ред на срещите, проведени в индонезийската столица Джакарта, е загрижеността относно все по-настоятелната дейност на Китай в Южнокитайско море – важен коридор, в който няколко членки на АСЕАН имат претенции, които са в конфликт с тези на Пекин.

Някои от членовете на групата на Югоизточна Азия са развили тесни дипломатически, бизнес и военни връзки с Китай, докато други остават по-предпазливи. Същевременно Съединените щати също ухажват страните от Асоциацията, пак с различна степен на успех.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yasuyoshi Chiba

Но това, което породи допълнително напрежение седмица преди срещата на върха е публикуването на китайска карта на света с ,,линия с 10 тирета“, показваща нещо, което изглежда като разширяване на района, който счита за своя територия в Южнокитайско море.

Защо ни е важно?

Политическата поляризация в Югоизточна Азия нараства, превръщайки се в част от една тревожна глобална тенденция. Някои от членовете на АСЕАН отдавна се асоциират с дълбоки социално-политически разделения, но сега напрежението се покачва, подхранвайки ерозията на демокрацията и обществените разногласия в региона.

Новите политически и икономически противопоставяния, причинени от военните действия в Украйна, само засилват тази тревожна тенденция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yasuyoshi Chiba 

Предпоставките за тази вълна на поляризация са мощни и разнообразни. Подобно на други региони, политическите лидери често играят решаваща роля в засилването на разделенията. Не само като използват поляризираща реторика, но и като търсят радикални промени в статуквото.

Ако прибавим икономическите трансформации, спецификите на политическите системи и промените в традиционните и социални медии в региона, увеличаващото се противопоставяне между азиатските сили никак не е изненадващо.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mast Irham

В някои отношения приносът на Китай към Асоциацията на страните от Югоизточна Азия е по-голям от този на другите нации, включително и на САЩ.

Сътрудничеството между им е изминало дълъг път благодарение на сходствата в разбирането им за трудностите, през които минава региона, за да се адаптира към настоящия процес на реконструиране на световния ред. В този ред настоящото изявление на китайския премиер потвърждава желанието на Пекин за продължаване на сътрудничеството в региона, но и неговия страх от загубата на ценни партньорства.

Макар и предупреждението за опастност от нова Студена война да е изречено в дух на мир, то показва, че китайските сили се подготвят за ескалация на поляризацията в световен мащаб.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mick Tsikas

Характерно за китайската външна политика е, че отправянето на едно послание никога не е еднозначно. В този случай думите на Ли Цян са предназначени, както за приятелите, така и за враговете. А повдигането на подобна тема на толкова високо равнище сигнализира на целия останал свят, че предстоят сериозени трусове в започналото глобално сформиране на блокове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама