Гневът на гръцкия народ

07:46, 28 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Гръцките пожарникари продължават да се борят с пожарите на много фронтове, включително близо до столицата. Същевременно прокурорите започват разследване на причините за пожарите и предполагаеми твърдения за расизъм, превръщащ мигрантите в изкупителна жертва за случващото се.

Повече от 73 000 хектара, изгорени само за шест дни!

Пожарите около граничещият с Турция Александруполис се превръщат в най-опустошителните, регистрирани някога в Европейския съюз. Изправени пред пусти пейзажи, гърците са тъжни. Но чувствата постепенно се превръщат в ярост. А тя се нуждае от изкупителни жертви. Тогава идва омразата. Към мигрантите идващи от Турция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitris Alexoudis

На 23 август мигранти, сред които, според съдебния лекар, е имало и две деца, са открити мъртви, след като са пресекли река Еврос (Марица), разделяща Гърция и Турция. Няколко часа по-късно крайнодесни групи започват да тиражират в социалните мрежи твърдения, че мигрантите са в основата на пожарите. Те се позовават на това, че е невъзможно да съществува съвпадение в обстоятелството, че огънят се разпалва по маршрута, по който се придвижват изгнаниците.

Натрупващите се яростни коментари против бързо се разпространяват от гръцките медии и предизвикват бурни реакции в цялото общество. Междувременно полицията арестува трима души, които се опитват да натикат в ремарке 13 мигранти, заподозрени от тях за предизвикването на пожара.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Nikitas Kotsiaris

Впоследствие, след разследване на прокуратурата на 13-те души е повдигнато обвинение в опит за палеж.

Защо ни е важно?

На най-източната граница на Европейския съюз, Гърция все още се бори с миграционната вълна, която стартира по време на кървавата гражданска война в Сирия. От тогава през страната са минали повече от милион бежанци, търсещи убежище в Европа.

Освен това южната ни съседка е изправена пред последиците от една от най-тежките икономически кризи в историята на страната. Резултатът е огромна социална криза, която оказва влияние не само върху гръцките граждани, но и върху емигрантското население, пребиваващо в Гърция.

,,Гърция гори“:  това е новината по целия свят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bougiotis Evangelos

Изпепеляващите температури достигат до 46 градуса. Но докато пожарникарите се борят с пожарите, гражданите се опитват да намерят отговори, с които да рационализират отчайващите събития. А обясненията, които се появяват в общественото пространство водят единствено до разделение.

Напрежението, натрупано в обществените отношения през последните години, се освобождава, за да намери виновник за всички проблеми, които са потискали гърците от 2009 г. насам. Страната отдавна е синоним за кризи: криза с държавния дълг, икономическа криза, криза в еврозоната и накрая миграционна такава. Всички те водят до последната и най-тежка от всички – социалната.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kostas Tsironis

Дори след последните парламентарни избори, когато политическият баланс е относително възстановен, гърците продължават да си търсят виновник за всичко случващо се. Така мигрантите се превръщат в перфектен субект на общественото недоволство.

И докато пожарът не бъде овладян, гневът на гръцкия народ също надали ще стихне.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yannis Kolesidis

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 08:59, 28 авг 23

Прави са гърците-кой им докара мигрантска и икономическа криза-а познайте?Колективния запад,разбира се,който подкрепи насилственото внасяне на демокрация в Сирия,Либия и Афганистан.Как точно се внася демокрация с бомби и трупове,а сега им пречат хората останали без домове .Икономическата криза пък ги удари с въвеждането на еврото,те първи изреваха,че цените са супер високи.Сега колективния запад колективно ще потъне,заедно с любимата им Украйна,за кеф на американците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама