Епилогът на сагата Фукушима

06:10, 25 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Япония започна да изпомпва милиони метрични тона пречистена вода от разрушената атомна електроцентрала Фукушима. Процесът на изпомпване се осъществява през специален тунел с дължина километър и е стартиран въпреки съпротивата на рибари, еколози и Китай.

Водата отива в Тихия океан.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JIJI PRESS JAPAN

Вследствие на земетресение и цунами през 2011 г. активната зона на централата се стопява. Оттогава спрените реактори трябва да се охлаждат с вода, която след това се съхранява в резервоари. Капацитетът на един такъв резервоар достига до 100 000 литра вода всеки ден.

Към момента там във Фукушима се съхраняват около 1,34 милиона метрични тона.

Япония заявява, че ще изхвърля дневно най-много 500 000 литра, като по план процесът по изпускането трябва да отнеме приблизително 30 години. Но водата е замърсена! Не само от охлаждането на повредените реактори, а и от просмукване на подпочвени води и естествените валежи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski 

Японското правителство казва, че освобождаването на резервоарите е необходимо, за да се освободи място за извеждането от експлоатация на централата и за предотвратяване на случайните течове. Според правителствени източници почти всички радиоактивни елементи от водата са били филтрирани преди изпускането ѝ. Единственото изключение е тритият, който се филтрира трудно.

Но множество ядрени експерти оценяват риска за човешкото здраве като минимален.

Въпреки уверенията на японските власти за безопасността на процеса, Китай твърдо се противопоставя на изпускането на отпадъчните води, позовавайки се на тезата, че ,,океанът е обща собственост на цялото човечество и насилственото източване на ядрени отпадъчни води от Фукушима е изключително егоистичен и безотговорен акт, който пренебрегва международните обществени интереси“. В тази връзка Пекин забранява вноса на храни от 10 японски префектури.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

В изявление Южна Корея пък заявява, че не е задължително да одобрява японския план, но към момента счита, че научната и техническата му основа отговарят на необходимите критерии.

Защо ни е важно?

Инцидентът във Фукушима е втората най-тежка ядрена авария в историята на производството на ядрена енергия. Сега, когато планът за изпускане на пречистена вода е в действие, политиката и науката се сблъскват в полемиката относно последствията от японските намерения.

Докато някои твърдят, че това е обичайна практика за атомните централи в световен мащаб и приписват спора на политиката, други споделят, че остават много несигурни фактори и че алтернативните подходи не са обмислени достатъчно добре.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

Едно от основните предизвикателства пред Япония, дори и при успешно изпускане на пречистената вода в Тихия океан, е дипломатическо. Защото Китай продължава опитите си да политизира японския план.

Въпреки че решението на Токио идва, след като Международната агенция за атомна енергия отсъжда, че подходът към казуса е в съответствие с международните стандарти, много малко вероятно е Пекин да промени позицията си.

China`s Foreign Ministry spokesperson Wang Wenbin Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mark R. Cristino

В подобна ситуация Токио се нуждае от хладнокръвен отговор на фона на обтегнатите отношения между двете страни. Китай може да настоява за спиране изпускането на водата, но в действителност е малко вероятно да успее да повлияе на процеса.

Това навежда на мисълта, че китайските намерения всъщност са насочени в друга посока. И целта е дипломатическо дискредитиране на Япония. Двете азиатски страни отдавна са в противоречие по редица въпроси, включително такива, свързани с териториални претенции.

В глобалната игра на политически интереси за тихоокеанските страни, чийто поминък е изключително обвързан с океана, казусът с водата от Фукушима се превръща в нещо много по-значимо.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Franck Robichon 

Вече не е просто проблем на ядрена безопасност, а залог за бъдещите дипломатически отношения на страните в региона.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама