Лидерите от Амазонка за спасяването на Амазонка

06:35, 21 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Ръководители на правителства от региона на Амазонка се срещат, за да обсъдят как да защитят жизненоважната тропическа гора. Незаконното обезлесяване помрачава региона от години и кара учените да губят надежда, че скоро в кризата ще настъпи повратна точка.

Лидери на осем държави от тропическите гори се събират в североизточния бразилски град Белем за среща на върха, по време на която да обсъдят начините за защита на ключовия преработвател на въглеродни емисии. В дневния ред са и устойчивото развитие в региона и ролята на коренното население. ,,Съветът трябва да ни помогне да запазим и развием Амазонка“, заявява бразилският президент Лула да Силва.

Снимка: PIXABAY/TNeto

През изминалите пет години обезлесяването в Бразилия представлява малко над една четвърт от глобалната загуба на дървесина в тропическите първични гори, които се считат за едни от най-старите в света. Но откакто Лула да Силва поема поста, обезлесяването в бразилската Амазонка се забавя.

По тази причина бразилският президент решава да отиде по-далеч в действията си, като обещава напълно да прекрати незаконната сеч до 2030 г.

Повечето дейности, които сега са свързани с обезлесяването в района на Амазонка, имат връзка главно с организираната престъпност, която към момента не подлежи на санкции поради липсата на интегрирани действия между страните в басейна на Амазонка.

Снимка: PIXABAY/Orca

Защо ни е важно?

Дъждовните гори на Амазонка извършват работата на един от най-важните  механизми за преработване на въглерод в света и абсорбират огромни количества въглероден диоксид, който се отделя от изгарянето на изкопаеми горива.

Тропическите гори са от съществено значение и за постигане климатичните цели на световните лидери, тъй като те съхраняват много повече въглероден диоксид от останалите видове гористи региони.

Бидейки унищожавани, те освобождават голяма част от въглерода, който са уловили обратно във въздуха, а 17% от гората вече я няма!

Снимка: PIXABAY/Harry Burgess

Никъде това не е по-голям проблем, колкото в Бразилия. Загубата на горите нараства с 15% само за периода между 2021 г. и 2022 г., което означава, че продължаването на процеса скоро може да доведе до повратна точка, след която по-голямата част от все още съществуващата екосистема ще се превърне в савана.

Президентът Лула да Силва успява да пожъне успех в тази насока по време на първите му два мандата. Разширяването на защитените територии, определянето на местни региони и наблюдението на горите са сред някои от мерките, който той налага до момента.

Настоящата среща на върха на държави от региона на Амазонка се явява като опит на новото правителство на Лула да Силва възстанови процеса на определяне и демаркиране на защитени територии и земи на коренното население.

Срещата изправя Бразилия пред огромен тест.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Antonio Lacerda 

Защото постигане на нулево обезлесяване на Амазонка и спасяването на един от най-големите инструменти  в световната борба с климатичните промени изисква  съгласувани усилия  и финансови инвестиции от международната общност.

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:44, 21 авг 23

Голямата опасност е климатичната повратна точка . Ако бъде достигната, най-голямата тропическа гора в света ще бъде безвъзвратно изгубена. Макар и все още да не знаем всички процеси, които биха се задействали, ако системата се преобърне, това вероятно ще има драматични последици

2 davidof 09:01, 22 авг 23

Услуги за кредитиране на селскостопански и индустриални инвестиции
Нашата финансова институция, спонсорирана от тихоокеанската банка, предлага финансови услуги в земеделски и промишлени инвестиции.
Ние се стремим да подкрепяме печеливши проекти за селскостопанска и индустриална трансформация в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план.
Нашите оферти са на разположение от 10 000 евро до сума от 5 000 000 евро с възможност за връщане с лихвен процент от 2,5% годишно.
Не пропускайте да ни изпратите вашите амбициозни и иновативни инвестиционни проекти, за да можем заедно да ги превърнем в реалност.
имейл: [email protected] ,
Номер на WhatsApp: 0033 745 550 314

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама