Значението на един бивш лидер за бъдещото на Пакистан

06:53, 08 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан призовава за национални протести, след като получава присъда от три години затвор по обвинения в корупция.

Арестът му идва само месеци преди изборите през месец ноември, които според наблюдатели могат да доведат до социални вълнения. Поддръжниците му твърдят, че политическо преследване е повод за присъдата му.

Реакциите обаче са смесени, особено в светлината на спорните съдебни битки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rahat Dar

Имран Хан е признат за виновен в това, че не е декларирал средствата, които е спечелил от продажбата на подаръци, които е получил по време на служба си. За тях се твърди, че са на стойност над 140 милиона пакистански рупии (635 000 долара). Включват часовници Rolex, пръстен и чифт копчета за ръкавели.

Във видео, публикувано в X, 70-годишният политик призовава поддръжниците си да се борят срещу решението, а не да стоят вкъщи.

Г-н Хан е изправен пред повече от 100 дела, заведени след отстраняването му – обвинения, които според него са политически мотивирани. Правителството на страната, разбира се категорично отрича да има подобни мотиви.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rahat Dar

Месеци наред бившият министър-председател избягва срещата с правосъдието, като през това време неговите поддръжници често влизат в битки с полицията, бранейки свободата му.

При ареста му, на 9 май, в Пакистан избухват масови протести. Хиляди биват задържани.

Оттогава Имран Хан и неговата партия се изправят пред драматични репресии, като много от висшите ръководители на политическата сила са арестувани, преди да обявят, че напускат партията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Arshad Arbab

Защо ни е важно?

Пакистан е петата по големина на населението държава и една от малкото, въоръжени с ядрено оръжие. Докато в момента вниманието на международната общност продължава да бъде насочено към Украйна, тази страна стои на ръба на политическа криза, различна от всички, които е преживявала през последните пет десетилетия.

Поддръжниците на бившия популистки министър-председател на Пакистан са арестувани, измъчвани и изчезват масово благодарение на пакистанската армия, която отдавна се счита за тайната сила, направляваща политиката на нацията.

Всичко това поставя Пакистан на прага на политически конфликт, който може да разтърси целия регион и, потенциално, света.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rahat Dar

Пакистанската армия, в исторически план, винаги е влияела на управлението в държавата. Военните не толерират евентуалната възможност Имран Хан повторно да поеме контрола в Пакистан.

Калибрираните репресии срещу него и поддръжници му се дължат на страха генералите от избухване на гражданска война.

И въпреки всичко военен преврат е малко вероятен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shahzaib Akber

Политическото бъдеще на Имран Хан вече е под съмнение. Присъдата му може да доведе до забрана за участие в политиката, тъй като пакистанският закон гласи, че хората с криминални присъди не могат да заемат или да се кандидатират за публични длъжности.

Въпреки че висшият съд може да отмени присъдата, избирателният орган на страната е този, който в крайна сметка ще дисквалифицира или не Имран Хан.

Неговата популярност, съчетана със способността му да мобилизира огромни тълпи, представляват заплаха за управляващата коалиция и биха могли потенциално да поляризират електората.

Залозите в Пакистан никога не са били по-високи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sohail Shahzad

Нейната икономика е на ръба. Обществото е политически поляризирано. Милиони все още се възстановяват от миналогодишните опустошителни наводнения. Терористичните атаки се увеличават. А масите се борят да изхранват децата и себе си.

И докато страната страда, политиците и институциите продължават да се интересуват единствено от борбата за власт.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:18, 08 авг 23

Последното изречение много ми напомня за положението у нас,що така?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама