Заговорът срещу държавата: третото обвинение срещу Доналд Тръмп

07:36, 03 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Неумолимо маршът на справедливостта продължава в Съединените щати, за да накара Доналд Тръмп да се изправи пред отговорността си за събитията, които разтърсват американската демокрация след президентските избори през ноември 2020 г.

Бившият президент е обвинен за опита си да остане на власт въпреки поражението му и ролята му в нападението на Капитолия във Вашингтон, докато се провежда удостоверяването на победата на неговия опонент Джо Байдън.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Доналд Тръмп е обвинен по четири точки, включително заговор за измама на САЩ, манипулиране на свидетел и заговор срещу правата на гражданите. Обвинителният акт от 45 страници също така изброява шестима неназовани съзаговорници: четирима адвокати, служител на правосъдното министерство и политически консултант.

77-годишният Тръмп, който отново се кандидатира за президент, отрича да е извършил нарушение. Но към момента той вече е изправен пред общо 78 криминални обвинения в три различни случая. Прибавянето на последните означава, че през следващите 12 до 18 месеца той ще трябва да присъства на 3 наказателни процеса, което усложнява втората му кандидатура за Белия дом.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Защо ни е важно?

За първи път Америка ще изправи на съд бивш президент за опит да унищожи нейната демократична система, защото както се казва в обвинителния акт, ,,той беше решен да остане на власт“, въпреки че е загубил изборите. 

Същевременно Тръмп не е просто бивш президент. В момента той е номинацията-фаворит на Републиканците. А социологията показва, че в евентуален реванш ще има сходен резултат с този на Джо Байдън.

,,Съединените американски щати срещу Доналд Дж. Тръмп“ моментално се превръща в един от най-значимите документи в американската история. Обвинителният акт от 45 страници отвежда страната до безпрецедентно, дори трагично място.

Обвинението подробно описва ясен и смразяващ заговор за подкопаване волята на избирателите през 2020 г. Става дума за прекъсване на веригата от доброволно предаване на власт между президентите, встъпили в длъжност, от Джордж Вашингтон насам. Той пръв оставя нацията да ,,разпорежда собственото си състояние“, като отказва нов мандат през далечната 1796г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Michael Reynolds 

Политическият ад, отприщен от обвинителният акт, повдига въпроси относно това дали всъщност воденето на подобна съдебна битка е в национален интерес.

И все пак неуспешното преследване на опит за подкопаване волята на избирателите не само би създало политически прецедент, но би поставило под въпрос бъдещето на самата демокрация в САЩ.

Настоящите действия представляват най-конкретният опит досега на Доналд Тръмп да бъде потърсена лична отговорност за случилото се като водач на заговора.

Като се има предвид, че най-сериозното конституционно средство за ограничаване на президент – импийчмънтът – не успя да доведе до осъдителна присъда в процеса на Сената, обвинението в заговор срещу държавата може да се окаже последното усилие той да бъде подведен под отговорност на федерално ниво.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jim Lo Scalzo

Много президенти са прикривали истината за личните и обществените провали по време на управлението си. Но никой до момента не се е противопоставял толкова открито на САЩ по начина, по който го прави Доналд Тръмп.

Предстоящ процес може да инициира верига от конституционни кризи, защото бившият президент отново е кандидат и има добри шансове да се върне в Белия дом.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама