Хенри Кисинджър – старият приятел на Си Дзинпин

07:10, 24 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Китайският президент Си Дзинпин приветства своя ,,стар приятел“ Хенри Кисинджър в Пекин. Посещението на бившия американски дипломат, който помага за нормализирането на отношенията между двете световни сили през 70-те години, идва на фона на настоящите усилия за подобряване на комуникацията между Съединените щати и Китай.

,,За пореден път Китай и Съединените щати се намират на кръстопът накъде да продължат и за пореден път двете страни трябва да направят избор“, казва Си на бившия американски дипломат. Китайският президент също така заявява пред ветерана на американската дипломация, че ,,старите приятели“ като него никога няма да бъдат забравени. От своя страна Кисинджър, който се ползва с голямо уважение в Китай дори и след като напуска поста си, отвръща, че е благодарен на Пекин, че е организирал срещата именно в сградата, в която за първи път се е срещнал с китайски лидер.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Zhai Jianlan 

По време на визитата, която от Вашингтон определят като частно посещение, Кисинджър се среща и с китайския първи дипломат Ван И, както и с министъра на отбраната Ли Шанфу. В разговора си с Хенри Кисинджър Ван И посочва, че САЩ трябва да дефинира ясна позиция относно тайванските сепаратистки дейности, ако искрено желаят да има стабилност в Тайванския проток.

Той също изтъква, че развитието на Китай следва неизбежна логика и е невъзможно да се правят опити за трансформиране на тази страна.

По преценка на китайският министър на отбраната Ли Шанфу САЩ трябва да покаже правилна стратегия по отношение на Китай. Според него Пекин вече е ангажиран с изграждането на стабилни, предвидими и конструктивни отношения между двете страни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Florence Lo

Откакто напуска поста си, лауреатът на Нобелова награда за мир Хенри Кисинджър забогатява, съветвайки бизнеса за похода му към Китай. Настоящето му пътуване обаче се припокрива с пътуването на пратеника на САЩ по въпросите за климата Джон Кери и следва неотдавнашното посещение на министъра на финансите Джанет Йелън и държавния секретар Антъни Блинкен.

Защо ни е важно?

Посещението на Хенри Кисинджър, когото Си Дзинпин и други официални лица наричат ,,стар приятел“, се превръща в опит на Пекин за сътрудничество и взаимното уважение между двете велики сили.

Полагането на подобни усилия може става все по-съществено, тъй като Китай се противопоставя на това, което усеща като опит администрацията на Байдън да спъва геополитическия, военен и технологически подем на азиатския гигант.

Снимка: ЕПА/XINHUA/БГНЕС/Yin Bogu

Ентусиазираният прием на Кисинджър от Китай е последният пример за това как Пекин успява да достигне отвъд официалните дипломатически канали, за да разшири обхвата на своето послание и да се опита да повлияе върху мисленето на Вашингтон. Китайската управа се обръща към тези, които счита за по-съгласни с нейната позиция поради това, че става по-скептична, а понякога и открито разочарована от администрацията на Байдън.

След няколко месеца на отчуждаване Китай и САЩ започват да се ангажират по въпроси като изменението на климата и търговията.

Но напредъкът е ограничен. Въпреки че последните проведени срещи може да са успели да очертаят основи на отношенията, напрежението остава високо. А изградените връзки все още остават заплашени от разпад, ако администрацията на президента Байдън вземе решението да наложи нови ограничения върху американските инвестиции в китайски компании, занимаващи се с квантови изчисления, изкуствен интелект и полупроводници.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ting Shen

Във време, когато във Вашингтон все по-рядко се чуват гласове, които се противопоставят на стратегическото потискане на Китай, посещението на Хенри Кисинджър засвидетелства нарастващото безпокойство на Пекин относно тези обстоятелства. Тъй като отношенията през последните години се влошават, китайски официални лица не пропускат възможностите да покажат как американските служители трябва да се поучат от примера на Кисинджър и неговата позиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама